Огледало

Прва роднокрајна средба на писателите од Охрид

Posted by Milco Jovanoski in Огледало

19 јуни, 2023 г.  Утре – 20 јуни,  вторник во 12 часот во организација на НУ Библиотека „Григор Прличев “ – Охрид  ќе се одржи Првата роднокрајна средба на писателите од нашиот град. Средбата има работен наслов: „Охрид низ творечкиот ракопис“. Настанот целосно ќе се…

Роднокрајни автори родени во јуни

Posted by Milco Jovanoski in Огледало

10 јуни 2023 г.  Продолжуваме со одбележувањето на родендените на роднокрајните автори.  Според евиденцијата на библиотеката во јуни се родени авторите: Иван Трпоски, Бранко Цветкоски, Љупчо Јакимоски, Ванчо Николески и Стефан Костоски. Пред пултот за зајмување сите членови и посетители на Библиотеката можат да се…

Средношколци од ОЕМУЦ „Св Наум Охридски“ создадоа мобилна апликација за мапирање диви депонии

Posted by Milco Jovanoski in Огледало

15 мај, 2023 г.  Од 10-12 мај во хотел Дрим во Струга се одржа шестиот Државен натпревар за ученички компании во организација на Џуниор Ачивмент Македонија. Од ОЕМУЦ „Св. Наум Охридски“ од Охрид учествуваа два тима од кои едниот создаде мобилна апликација за мапирање и…

Роднокрајни автори родени во мај

Posted by Milco Jovanoski in Огледало

9 мај, 2023 г. И овој мај со мини изложба на влезот од Библиотеката до пултот за зајмување ги одбележуваме родендените на роднокрајните автори родени во мај. Тоа се: Коста Абраш, Христо Силјанов, Кирица Јорданоска, Смиле Наумоски  Брсјак, Спасе Кароски, Благуна Стевоска , Смилјана Максимоска,…

Ќе започне преуредувањето на Роднокрајното одделение а со изложба ги одбележуваме и родендените на авторите родени во март

Posted by Milco Jovanoski in Огледало

6 март,2023 г. И овој март ги одбележување родендените на роднокрајните автори родени во овој месец.  Во архивата на Библиотеката „Григор Прличев“ стои забележано дека во овој месец се родени авторите: Славе Ѓорѓо Димоски,Маринела Јовановиќ,  Тоде Илиевски, Мито Спасески, Благородна Буџак,  Ана Цветаноска, Јане Велјаноски…

Изложба на книги од роднокрајни автори родени во февруари

Posted by Milco Jovanoski in Огледало

10 февруари, 2023 г.  Од денеска до крајот на февруари во НУ Библиотека „Григор Прличев“ е поставена традиционалната изложба на книги под наслов: „Роднокрајни автори родени во февруари“. Пред пултот за зајмување на читателите им е на дофат целокупното творешетво од авторите: Борис Бојаџиски, Владимир Попоски, Панде Шикаловски – Чкалов, Трајан Мартиноски и Ристо Јованоски. Изложбата на книги може да се види секој работен ден од 8: 30 до 18: 30 часот. НУ Библиотека

Се одржа „Попладневно поетско матине“ организатор беше ЖЦ „Бисера“ од Охрид

Posted by Milco Jovanoski in Огледало

29 декември, 2022 г.  Вчера на  ,,Попладневно поетско матине” што се одржа во  просториите на Национална установа – Библиотека „Григор Прличев“  во Прличевата одаја, претежно се  читаше  поезија од пензионери – автори од општина Охрид. На настанот со свои творби се претстави  и Оливера Ширговска,…

Д-р Павле Митрески и д-р Нaум Целакоски прогласени за почесни членови на нашата Библиотека

Posted by Milco Jovanoski in Огледало

9 декември, 2022 г.  По повод 8 Декември – Денот на  Св. Климент Охридски – Патронот и заштитникот на Охрид на 6 декември, 2022 на свечен настан за почесни членови на нашата НУ  Библиотека беа прогласени проф. д-р Павле Митрески и проф. д-р Наум Целакоски….

Подарете книга за секоја пригода – купете во нашата Библиотека

Posted by Milco Jovanoski in Огледало

12 октомври, 2022 г.  Во октомври – Месецот на книгата Ви предлагаме: За роденден и за многу други убави поводи купете и подарете книга. Во нашите витрини ве чека разновидна литература од домашни и странски автори. Книги од едицијата 130 тома македонска книжевност по цена…

Родендени на роднокрајни автори родени во октомври

Posted by Milco Jovanoski in Огледало

5 октомври, 2022 г.  Според евиденцијата на НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид во октомври родени се следниве автори: Блаже Тренески на 12.10.1931 во Врбјани, д-р Павле Митрески на 12.10.1932 во Вишни и академик Миле Миќуновиќ на 12.10.1951 во Кичево. Во нивна чест од денеска…