Огледало

Д-р Павле Митрески и д-р Нaум Целакоски прогласени за почесни членови на нашата Библиотека

Posted by Milco Jovanoski in Огледало

9 декември, 2022 г.  По повод 8 Декември – Денот на  Св. Климент Охридски – Патронот и заштитникот на Охрид на 6 декември, 2022 на свечен настан за почесни членови на нашата НУ  Библиотека беа прогласени проф. д-р Павле Митрески и проф. д-р Наум Целакоски….

Подарете книга за секоја пригода – купете во нашата Библиотека

Posted by Milco Jovanoski in Огледало

12 октомври, 2022 г.  Во октомври – Месецот на книгата Ви предлагаме: За роденден и за многу други убави поводи купете и подарете книга. Во нашите витрини ве чека разновидна литература од домашни и странски автори. Книги од едицијата 130 тома македонска книжевност по цена…

Родендени на роднокрајни автори родени во октомври

Posted by Milco Jovanoski in Огледало

5 октомври, 2022 г.  Според евиденцијата на НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид во октомври родени се следниве автори: Блаже Тренески на 12.10.1931 во Врбјани, д-р Павле Митрески на 12.10.1932 во Вишни и академик Миле Миќуновиќ на 12.10.1951 во Кичево. Во нивна чест од денеска…

Д-р Бајрактарова донираше книги од областа на стоматологијата

Posted by Milco Jovanoski in Огледало

20 септември, 2022 г.  Неодамна  проф. д-р Бона Бајрактарова –  македонски стоматолог, специјалист по детска и превентивна стоматологија и  поранешен универзитетски професор на Стоматолошкиот факултет во Скопје беше во посета на нашата Библиотека. Д-р Бајракатарова во таа пригода донираше неколку свои и трудови објавени во…

Проф. д-р Марјан Танушевски донира примероци од неговите авторски дела

Posted by Milco Jovanoski in Огледало

10 август, 2022 г.  Вчера во посета на  НУ Библиотека „ Григор Прличев“ во Охрид беше проф. д-р Марјан Танушевски, новинар-публицист од Битола. На средбата со директорот на нашата Библиотека м-р Милчо Јованоски, Танушевски се интересираше за развојот на установата , како и за новите…

Роднокрајни автори родени во август

Posted by Milco Jovanoski in Огледало

4 август, 2022 г. Пред пултот за зајмување во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид веќе е поставена изложбата на книги од роднокрајни автори родени во месец август. Традиционално и на овој начин потсетуваме на нивните родендени и на нивното богато творештво. Во август се…

Промовиран романот „Надеж“ од Ване Николоски

Posted by Milco Jovanoski in Огледало

14 јули, 2022 г. Вчера во нашата НУ Библиотека „Григор Прличев“ пред бројни пријатели, гости, почитувачи на пишаниот збор беше промовиран романот „Надеж“ од Ване Николоски, роднокраен автор по потекло од село Куратица а сега живее и твори во Мелбурн – Австралија. Неговата интересна животна…

Летен саем на книгата на отворено

Posted by Milco Jovanoski in Огледало

5 јули, 2022 г.  Од 11 до 22 јули секој работен ден од понеделник до петок од 9 наутро до 12.00 напладне. Летен саем на книгата во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид . Книги од едицијата 130 тома Македонска книжевност  за  само 157 денари…

Проф. д-р Анис Сефиданис не’ внесе во светот на вештачката интелигенција и роботиката

Posted by Milco Jovanoski in Огледало

1 јуни,2022 г.  Интересна, впечатлива и сосема ненаметлива, вака може да се оцени првата од трите планирани средби на професор д-р Анис Сефиданис со заинтересираните посетители на предавањето и мултимедијална изложба одржана денеска во Прличевата одаја на иницијатива на НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид….

Со врачување на благодарници и книги се заокружува „Напиши стих – купи кафе““

Posted by Milco Jovanoski in Огледало

15 април, 2022 г.  Деновиве во нашата библиотека дојде средношколката Кристина Војдиноска од ОСУ „Св. Кирил и Методиј“од Охрид на која и’ припадна првата награда на манифестацијата „Напиши стих – купи кафе“ одржана во „Аквариус“.   Во посета на НУ Библиотека „Григор Прличев“ беа и дел…