Огледало

Ќе започне преуредувањето на Роднокрајното одделение а со изложба ги одбележуваме и родендените на авторите родени во март

Posted by Milco Jovanoski in Огледало

6 март,2023 г. И овој март ги одбележување родендените на роднокрајните автори родени во овој месец.  Во архивата на Библиотеката „Григор Прличев“ стои забележано дека во овој месец се родени авторите: Славе Ѓорѓо Димоски,Маринела Јовановиќ,  Тоде Илиевски, Мито Спасески, Благородна Буџак,  Ана Цветаноска, Јане Велјаноски…

Изложба на книги од роднокрајни автори родени во февруари

Posted by Milco Jovanoski in Огледало

10 февруари, 2023 г.  Од денеска до крајот на февруари во НУ Библиотека „Григор Прличев“ е поставена традиционалната изложба на книги под наслов: „Роднокрајни автори родени во февруари“. Пред пултот за зајмување на читателите им е на дофат целокупното творешетво од авторите: Борис Бојаџиски, Владимир Попоски, Панде Шикаловски – Чкалов, Трајан Мартиноски и Ристо Јованоски. Изложбата на книги може да се види секој работен ден од 8: 30 до 18: 30 часот. НУ Библиотека

Се одржа „Попладневно поетско матине“ организатор беше ЖЦ „Бисера“ од Охрид

Posted by Milco Jovanoski in Огледало

29 декември, 2022 г.  Вчера на  ,,Попладневно поетско матине” што се одржа во  просториите на Национална установа – Библиотека „Григор Прличев“  во Прличевата одаја, претежно се  читаше  поезија од пензионери – автори од општина Охрид. На настанот со свои творби се претстави  и Оливера Ширговска,…

Д-р Павле Митрески и д-р Нaум Целакоски прогласени за почесни членови на нашата Библиотека

Posted by Milco Jovanoski in Огледало

9 декември, 2022 г.  По повод 8 Декември – Денот на  Св. Климент Охридски – Патронот и заштитникот на Охрид на 6 декември, 2022 на свечен настан за почесни членови на нашата НУ  Библиотека беа прогласени проф. д-р Павле Митрески и проф. д-р Наум Целакоски….

Подарете книга за секоја пригода – купете во нашата Библиотека

Posted by Milco Jovanoski in Огледало

12 октомври, 2022 г.  Во октомври – Месецот на книгата Ви предлагаме: За роденден и за многу други убави поводи купете и подарете книга. Во нашите витрини ве чека разновидна литература од домашни и странски автори. Книги од едицијата 130 тома македонска книжевност по цена…

Родендени на роднокрајни автори родени во октомври

Posted by Milco Jovanoski in Огледало

5 октомври, 2022 г.  Според евиденцијата на НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид во октомври родени се следниве автори: Блаже Тренески на 12.10.1931 во Врбјани, д-р Павле Митрески на 12.10.1932 во Вишни и академик Миле Миќуновиќ на 12.10.1951 во Кичево. Во нивна чест од денеска…

Д-р Бајрактарова донираше книги од областа на стоматологијата

Posted by Milco Jovanoski in Огледало

20 септември, 2022 г.  Неодамна  проф. д-р Бона Бајрактарова –  македонски стоматолог, специјалист по детска и превентивна стоматологија и  поранешен универзитетски професор на Стоматолошкиот факултет во Скопје беше во посета на нашата Библиотека. Д-р Бајракатарова во таа пригода донираше неколку свои и трудови објавени во…

Проф. д-р Марјан Танушевски донира примероци од неговите авторски дела

Posted by Milco Jovanoski in Огледало

10 август, 2022 г.  Вчера во посета на  НУ Библиотека „ Григор Прличев“ во Охрид беше проф. д-р Марјан Танушевски, новинар-публицист од Битола. На средбата со директорот на нашата Библиотека м-р Милчо Јованоски, Танушевски се интересираше за развојот на установата , како и за новите…

Роднокрајни автори родени во август

Posted by Milco Jovanoski in Огледало

4 август, 2022 г. Пред пултот за зајмување во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид веќе е поставена изложбата на книги од роднокрајни автори родени во месец август. Традиционално и на овој начин потсетуваме на нивните родендени и на нивното богато творештво. Во август се…

Промовиран романот „Надеж“ од Ване Николоски

Posted by Milco Jovanoski in Огледало

14 јули, 2022 г. Вчера во нашата НУ Библиотека „Григор Прличев“ пред бројни пријатели, гости, почитувачи на пишаниот збор беше промовиран романот „Надеж“ од Ване Николоски, роднокраен автор по потекло од село Куратица а сега живее и твори во Мелбурн – Австралија. Неговата интересна животна…