Актуелно

По промоцијата на „Солзите на сестра ми“ од Лилјана Зашова

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

5 август, 2021 г.  Вчера во организација на Национална установа Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид беше промовиран првиот роман на Лилјана Зашова „Солзите на сестра ми“. Промотори беа д-р Сашко Насев и м-р Милчо Јованоски, извадоци од книгата читаше актерката Славица Спасова а во музичкиот…

Промоција на романот: „Солзите на сестра ми“ од Лилјана Зашова

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

3 август, 2021 г.  Утре во Охрид во организација на НУ Библиотека „Григор Прличев“ ќе се одржи промоција на романот „Солзите на сестра ми“ од Лилјана Зашова. Посвојувањето деца е тема која, речиси, секогаш е придружена со дилеми, желби, страдања, надежи, очекувања.  Романот „Солзите на…

Родени во јули

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

16 јули, 2021 г  НУ Библиотека „Григор Прличев“ ја продолжува традицијата за виртуелно одбележување на родендените на творците кои се забележани во роднокрајното одделение. Во јули се родени авторите: Ацо Силјаноски, Јошко Србиноски, Розе Костеска, Љупчо Милковски, Ило Кафеџиски – Кафе, Томислав Тунтев и Џеладин…

И ние дел од настанот „Охрид во чест на Блаже Конески“

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

9 јули, 2021 г.  Утре од 21 часот во предворјето на Света Софија ќе биде одржана пригодна свеченост по повод големиот јубилеј 100 години од раѓањето на великанот од Небрегово,  Блаже Конески. Организатори на чествувањето се четирите Лајонс клубови од Охрид,  Културолошка иницијатива ‘5 до…

Членови на Културолошката иницијатива 5 до 12 создадоа мурал на ѕидот на нашата НУ Библиотека

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

25 јуни,2021 г.  Од денеска и официјално осамна нов мурал на ѕидот на НУ Библиотека “Григор Прличев” во Охрид како најава на третото по ред културно алтернативно лето во Охрид. Иницијатори за овој креативен чин беа младите од Кулутролошката инцијатива „5 до 12“ од Охрид….

Промоција на книгата „ Откровение Захариево“ од м-р Златко Попоски

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

21 јуни,2021 г. Вечерва од 20.30 часот на платото пред споменикот на големиот преродбеник Григор Прличев  во близина на НУ Библиотека што го носи неговото име ќе се одржи промоција  на  првата книга од м-р Златко Попоски од Охрид, насловена „Откровение Захариево“. Авторот Попоски во…

„Сите бои на виножитото“ од Надица Глигороска

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

14 јуни, 2021 г. Неодамна од печат излезе првата стихозбирка „Сите бои на виножитото“ од Надица Глигороска од Охрид. „Се работи за 36 песни поделени во два циклуси: За љубовта и За животот. Во првиот циклус преовладува љубовната тематика, а во вториот – поетските рефлексии…

Летно работно време на библиотеката

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

11 јуни, 2021 г.  НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид од понеделник 14 јуни до 31 август годинава ќе работи во една смена од 08:30 до 16:30 часот. Во терминот од 08:30 до 16.00 ч. Библиотеката ќе работи со читатели кои ќе можат да позајмат…

НУ Библиотека „Григор Прличев“ до читателите: Вратете ги зајмените книги да ги читаат и други

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

10 јуни, 2021 г.  И покрај постојаните набавки и збогатувањето на фондот со нови наслови НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид се соочува со проблемот позајмени а не вратени книги. Од таа причина Библиотеката одлучи да ги повика сите корисници кои зајмиле книги до 2020 …

Роднокрајни автори родени во јуни

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

8 јуни, 2021 г.  Виртуелно поради пандемијата НУ Библиотека „Григор Прличев“ традиционално потсетува на родендените на роднокрајните творци. Според евиденцијата на библиотеката во јуни се родени авторите: Иван Трпоски, Бранко Цветкоски, Љупчо Јакимоски, Ванчо Николески и Стефан Костоски. Во Роднокрајното одделение во библиотеката грижливо се…