Нови книги

Нова книга: „Привремена реалност“ од доц. д-р Горан Китески од Охрид

Нова книга: „Привремена реалност“ од доц. д-р Горан Китески од Охрид

4 април, 2024 Деновиве нашата НУ Библиотека „Григор Прличев“ доби на подарок неколку примероци од книгата „Привремена реалност“ од доц . д-р Горан Китевски. Делото "Привремена реалност" е негово прво вон институционално дело, објавено во 2023 година. Станува збор за монографија која содржи одбрани коментари кои третираат социо  - економски и политички теми. Дел од нив имаат и автобиографски карактер, а вредно е...

Утре промоција на стихозбирката „Сон“ од  Зора Златева

Утре промоција на стихозбирката „Сон“ од Зора Златева

7 март, 2024 г.  Во чест на 8 Март – Меѓународниот ден на жената утре во 12 часот во НУ Библиотека „Григор Прличев“ ќе биде промовирана новата стихозбирка од поетесата Зора Златева од Охрид. Сон, јаве, фантазија и реалност „живеат“ заедно меѓу кориците од оваа стихозбирка. Авторката Зора Златева умешно во педесетината песни како сликар платното го бои со зборови со многу емоции...

Нечовски: Се радувам што по многу ЦД и ДВД изданија објавив и стихозбирка

Нечовски: Се радувам што по многу ЦД и ДВД изданија објавив и стихозбирка

Промовирана првата стихозбирка на познатиот македонски естраден уметник Петар Нечовски насловена „Нотирана поезија“. Во стиховите на Нечовски доминира љубовта како универзално човечко и поетско чувство. Вели инспирација му била љубовта, кон татковината, децата, жената, природата, љубовта во повеќе сегменти. Ноти нема, а е нотирана поезија. Но, затоа на крајот на книгата има ЦД и тие се ноти кои може да ги слуша секој. Повеќе...

Промоција на стихозбирката  „Набљудувај небо“ од Маја Мојсова

Промоција на стихозбирката „Набљудувај небо“ од Маја Мојсова

19 август, 2023 г.  Во понеделник 21 август од 12.00 часот, во Прличевата одаја на НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид, ќе биде промовирана новата стихозбирка „Набљудувај небо“ од авторката Маја Мојсова. Промотор на книгата е д-р Марина Мијаковска, која воедно е автор на поговорот на книгата. За своето дело ќе говори и поетесата Мојсова. „Набљудувај небо“ е четврто поетско остварување на Мојсова,...

Нова дигитализирана книга„Жура за Жура“ ( автор Владо Жура )

Нова дигитализирана книга„Жура за Жура“ ( автор Владо Жура )

12 август, 2023 г.  Деновиве, по речиси три децении се појави ново необично издание на книгата „Жура за Жура“. Се работи за аудио и видео издание на оваа мошне барана книга која се уште привлекува постојан интерес меѓу љубителите на книгата. Книгата здогледа светло благодарение на ентузијастот Климент Симончев, сопственик на ГЕНРЕП компанијата за развој на софтвери и софтверски консултации. Потфатот на Симончев...

ИЦ Три донира книги во нашата Библиотека

ИЦ Три донира книги во нашата Библиотека

11 август, 2023 г.  Мисијата да го шири пишаниот збор Издавачки центар ТРИ ја започна уште во 1999 година, од самото свое основање. Оттогаш, па сè до денес, сè уште ја продолжуваат својата љубов кон книгите. По повод своето 1000 издание, одбележувајќи го овој јубилеј значаен не само за ТРИ туку и за целата македонска културна сцена, донираа 1000 одлични наслови на три...

Промовирана „Зборовите гром и веда“ од Смиле Наумоски Брсјак

Промовирана „Зборовите гром и веда“ од Смиле Наумоски Брсјак

15 јули 2023 г.  Промовирана книгата – поезија „ЗБОРОВИТЕ ГРОМ И ВЕДА – совршенство или совршенство“ дело од роднокрајниот поет, писател и есеист Смиле Наумоски Брсјак. Вчера бевме домаќини на една ретко убава промоција со прекрасна енергија и флуид - најзаслужен е авторот. Промотор на книгата беше поетесата Маја Мојсова. Нека му се множат делата и годините! НУ Библиотека

Промоција на збирката раскази „Точно, точно и вистина“ од Методија Анѓелкоски

Промоција на збирката раскази „Точно, точно и вистина“ од Методија Анѓелкоски

16 март, 2023 г.  Во сабота на 18 март од 11.00 часот во „Прличевата одаја“ на НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид ќе биде промовирана книгата „Точно, точно и вистина“ од роднокрајниот автор Методија Анѓелкоски. Ова е прв, официјален  литературен обид на Анѓелкоски и во предговорот на книгата вели: - Зошто избрав наслов „Точно, точно и вистина“? Нели точно и вистина се синоними?...

Три актуелни книги сврзани со одржаните „Прличеви беседи 2023“ достапни за читателите во охридската Библиотека

Три актуелни книги сврзани со одржаните „Прличеви беседи 2023“ достапни за читателите во охридската Библиотека

10 февруари, 2023 г.  На пултот за издавање во охридската Библиотека може да се позајмат најновите три изданија промовирани на манифестацијата „Прличеви беседи 2023“. Од Библиотеката информираат дека монографијата „70 години Библиотека ‘Григор Прличев’ Охрид“ од авторот Милчо Јованоски може да се позајми, но и да се купите по цена од 400 денари примерок. Библиотеката лани одбележа 70 година откако го носи името...

Промовирана „Мисловно патешествие “ од Наде Ќосеска

Промовирана „Мисловно патешествие “ од Наде Ќосеска

23 декември, 2022 г. Вчера во присуство на голем број љубители на пишуваната реч во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид беше промовирана првата  збирка раскази од охридската писателка Наде Ќосеска  насловена „Мисловно патешествие“. Промотор на книгата беше Томе Скендероски нејзиниот пријател и еден од личностите кои ја поттикна да ја создаде збирката по низата успешни претставувања на дел од нејзините раскази преку...

Page 1 of 9 1 2 9

Поврзани вести

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?