Ученици од ОЕМУЦ „Св. Наум Охридски“ во посета на нашата Библиотека

Ученици од ОЕМУЦ „Св. Наум Охридски“ во посета на нашата Библиотека

Posted by Milco Jovanoski in Огледало 14 Mar 2024

14 март, 2023 г. 

Во периодот од 11.3.2024 до 14.3.2024 г. учениците од трета година (III-1, 2, 3, 4 и 5) од ОЕМУЦ „Св. Наум Охридски“, заедно со професорката по македонски јазик и литература – Ирена Ралева-Најдевска  НУ Библиотека  „Григор Прличев.“

Во Прличевата одаја го обработија романот „Пустина“ на Ѓорѓи Абаџиев, во кој станува збор токму за двајцата преживеани Гемиџии. Овој историско-психолошки роман на Абаџиев говори за саможртвата на Македонецот во обидот за ослободување од тиранијата, притоа нанесувајќи огромни штети по капиталот на Османлиите.

Голема благодарност до сите вработени во спомен-куќата на Христо Узунов и до Градската библиотека за можноста овој час да биде реализиран на поинаков начин надвор од училишните клупи. Благодарност и до Бети Лазеска-Симоноска, вработена во Библиотеката, за исцрпната анализа на романот.

НУ Библиотека