Околу нас

МТВ: Во Охрид промовирана книгата „Зад нас“ од Наташа Андрееска

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

8 септември, 2023 г.  Во охридската библиотека „Григор Прличев“ промовирана е книгата „Зад нас“ од Наташа Андрееска, долгогодишен новинар и одговорен уредник во Македонското радио. Станува збор за дело со 51 радио колумни емитувани на Македонското радио и според зборовите на авторката, книгата претставува институционална…

Работилница за ширење на Благодарноста во детските срца

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

5 септември, 2023 г.  Деновиве во чест на почетокот на новата учебна година менаџерот по човекови ресурси м-р Ана Салтирова – Давидовски NLP тренер и coach  од Скопје во соработка со Христина Трпеска – библиотекар во нашата Библиотека и дел од децата кои летово го…

Се одржа традиционалната манифестација „Вечер на Чинго“

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

14 август, 2023 г.  Синоќа во атарот на црквата „Св. Петка“ во село Велгошти, се одржа традиционалната културна манифестација „Вечер на Живко Чинго“, посветена на еден од нашите најпознати литературни великани. Пред присутните свое обраќање имаше заменик градоначалникот на Општина Охрид, Перчо Божиноски. Токму во…

Охрид кој повеќе го нема: Некогаш секое поголемо претпријатие во градот издаваше весник, денес излегува само еден

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

Седумдесеттите и осумдесеттите години од минатиот век беа златното време на развој на Охрид и печатените медиуми. Во овој период во Охрид се издаваа дузина весници, а поголемите претпријатија имаа свои редакции. Во Охрид во рамките на Радио Охрид – Центар за печат и радио…

Утре – недела во нашата библиотека средба меѓу роднокрајните поети и учесниците на Регионална ПЕН-конференција,

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

17 јуни, 2023 г.  Од 16 – 19 јуни 2023 година во Отешево, Преспа се одржува редовната биенална 19-та по ред Регионална ПЕН-конференција, во организација на Македонскиот ПЕН-центар. Програмата на конференцијата содржи тркалезна маса на тема „Природата на пишувањето – пишување за природата“ на која…

Летно работно време на НУ Библиотека „Григор Прличев“ Охрид

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

8 јуни, 2023 г.  НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид од понеделник 12 јуни до 4 септември ќе работи во една смена од 08:30 до 16:30 часот. Одделот за зајмување книги од понеделник до петок ќе биде отворен во терминот од 08:30 до 16.00 ч….

Авторката на „Рисот Ристе и пријателите“ со донација во нашата Библиотека

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

23 мај, 2023 г.  Писателката за деца Весна Константинова во пресрет на 24 Мај – Ден на селосвенските просветите Св. Кирил и Методиј  ја посети нашата НУ Библиотека „Григор Прличев“ и ни подари уште неколку преостанати примероци од нејзиниот илустриран серијал „Рисот Ристе и пријателите“….

Во Кочани се одржува републичкиот натпревар „Млади библиотекари“

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

12 мај, 2023 г.  Денеска во Кочани се одржува 22. Републички натпревар „Млади библиотекари“ .  Домаќин е ЈОУ „Искра“ од Кочани а според информациите од нашите претставници Бети лазеска – Симоноска и Никола Ристоски се натпреваруваат 26 ученици. Меѓу нив е и Ивона Куноска од…

Утре сите заедно ќе го одбележиме Денот на македонскиот јазик и азбука

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

4 мај, 2023 г.  Националната установа Библиотека „Григор Прличев“од Охрид,  утре – петок на свечен начин ќе го одбележи Денот на македонскиот јазик и азбука . На 5 мај 1945 година, со Решение на Народната влада на Федерална Македонија била усвоена азбуката на македонскиот јазик,…

Меморандум за соработка меѓу Универзитетот „Св. Апостол Павле“ и НУ Библиотека „Григор Прличев“

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

27 април, 2023 г.  Со потпишување на меморандум за соработка помеѓу Универзитетот за информатички науки и технологии „Св. Апостол Павле“ и НУ Библиотека „Григор Прличев“, двете институции ја продолжуваат својата плодна соработка. Проректорката проф. д-р Устијана Речкоска Шикоска и директорот м-р Милчо Јованоски ги истакнаа…