Author: Milco Jovanoski

За Прличев и добивањето Ловоров венец во Атина за првпат чествуваме во куќата на академик Ѓурчинов во Охрид

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

25 март, 2023 г.  На денешен ден пред 163 години,  на традиционалниот конкурс за поема, што се одржал во Атина, големиот македонски поет и преродбеник Григор Прличев го добил Ловоров венец за поемата „Сердарот“ и бил прогласен за втор Хомер. Во сеќавање на тој настан…

Во чест на Прличев и годишнината од неговото прогласување за Втор Хомер настан во куќата на академик Ѓурчинов во Охрид

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

23 март, 2023 г. Во пресрет на 25 март, денот на кој големиот поет и преродбеник Григор Прличев во 1860 година во  Атина за поемата „Сердарот“ бил награден и овенчан со ловоров венец НУ Библиотека „Григор Прличев“ и ќерката на академик Милан Ѓурчинов, проф. д-р…

Промовирана книгата раскази „Точно, точно вистина“ од Методија Анѓелкоски

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

19 март, 2023 г. Во сабота во „Прличевата одаја“ на НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид беше промовирана книгата „Точно, точно и вистина“ од роднокрајниот автор Методија Анѓелкоски. Промотор на книгата  беше Симун Лешоски кој истовремено прочита и неколку раскази од книгата по негов избор….

Промоција на збирката раскази „Точно, точно и вистина“ од Методија Анѓелкоски

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

16 март, 2023 г.  Во сабота на 18 март од 11.00 часот во „Прличевата одаја“ на НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид ќе биде промовирана книгата „Точно, точно и вистина“ од роднокрајниот автор Методија Анѓелкоски. Ова е прв, официјален  литературен обид на Анѓелкоски и во…

Пет нови наслови во Библиотеката

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги

10 март, 2023 г.  Оваа недела ви претставуваме уште пет наслови кои можете да ги позајмите од нашата Библиотека. Сенките на љубовта од Јанко Лесковар во издание на Ѓурѓа и Заследи ме од роднокрајниот автор Јордан Коцевски во издание на ПНВ Публикации. Следните три наслови…

Тоде Илиевски постхумно прогласен за почесен член на НУ Библиотека „Григор Прличев“од Охрид

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

8 март, 2023 г.  Вчера во Прличевата одаја на нашата НУ Библиотека „Григор Прличев“ во организација на Здружението „Креативна верига“ поддржано од Општина  Охрид беа доделени наградите од нововостановенииот конкурс за најдобра детска песна „Тоде“.  На настанот сврзан со роденденот на лани починатиот Тоде Илиевски…

Пандалф Вулкански е добитник на првата награда на Конкурсот за песна за деца „Тоде“

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

8 март, 2023 г.  Вчера во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид, се доделија наградите на најдобрите песни што учествуваа на анонимниот Конкурс за најдобра необјавена песна за деца „Тоде“, распишан во чест на Тоде Илиевски. Првата награда ја доби Пандалф Вулкански, за песната „Алиса…

Почина роднокрајниот автор Љупчо Јакимоски

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

Вчера во Скопје  по кусо боледување во 61-та година од животот почина Љупчо Јакимоски, роднокраен автор и  поранешен директор на МИА и МРТ.Јакимоски е роден во 1961 година, во село Велестово, Охрид. Завршил Филолошки факултет во Скопје- група Историја на книжевностите на народите на СФРЈ….

Стихови, песни и подароци по повод 8 Март

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

7 март, 2023 г.  Во петокот, во пресрет на 8 Март – Денот на жената во Прличевата одаја во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид  се одржа работилница и средба меѓу ученици, наставници и хумани волонтери. Настанот со речиси двочасовна работилница го  отворија ученици од…

Доделување на книжевната награда за најдобра детска песна „Тоде“

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

6 март, 2023 г. Утре, 7 март со почеток во 13 часот, во просториите на НУ Библиотека „Григор Прличев“ – Охрид, ќе се доделат наградите, по повод распишаниот конкурс за најдобра необјавена песна за деца „ТОДЕ“, во чест на поетот и писател за деца, Тоде…