Актуелно

Промоција на романот за деца „Во душата на немиот свет“ од Даниела Илиојска

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

14 декември, 2022 г.  Утре, четврток, 15-ти декември, во НУ Градска библиотека „Григор Прличев“ – Охрид, ќе се одржи промоција на романот за деца „Во душата на немиот свет“ од писателката и поетеса Даниела Илијоска. Книгата е во издание на Здружението за литература и други…

Нашата Библиотека прогласена за „Библиотека на годината 2022“

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

8 декември, 2022 г.  И официјално претседателката на Библиотекарското здружение на Македонија, д-р Јана Михајловска вчера во НУБ „Св. Климент Охридски“ на директорт на нашата НУ Библиотека „Григор прличев“ м-р Милчо Јованоски му ја врачи наградата „Библиотека на годината за 2022“ во категоријата национални установи….

Библиотеката во чест на Патронот на Охрид Св. Климент Охридски

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

5 декември, 2022 г.  Во рамките на општинската програма за прослава и одбележување на 8 Декември – Денот на Св. Климент Охридски – Патрон на Охрид се вклучува и НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид. Утре – вторник во 12.00 часот во Прличевата одаја на…

Нашата Библиотека прогласена за Библиотека на годината

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

1 декември, 2022 г.  Библиотекарското здружение на Македонија  ја прогласи НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид  за „Библиотека на годината“. Во образложението на Комисијата се вели: – По внимателно разгледување на приложените  документи за избор на признанието „Библиотека на годината за 2022 година”, Комисијата во…

Ученици од училиштето „Јахја Кемал“ на средба со „Раскажувачката“ кај нас

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

18 ноември, 2022 г.  Вчера во рамките на своите програмски активности во посета на НУ Библиотека „Григор Прличев“ беше делгација од Основното и средно училиште „Јахја Кемал“  предводена од заменик директорката Севил Салко придружена од психологот Александра Ническа. Учениците од второ одделение од македонски наставен…

НУ Библиотека „Кочо Рацин“ од Тетово во посета на нашата Библиотека

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

5 ноември, 2022 г.  Вчера во посета на  НУ Библиотека „Григор Прличев“ Охрид беа нашите драги колешки и колеги од НУ Библиотека „Кочо Рацин“ од Тетово. Дружбата со кафе, сок и неизоставно охридски ѓеврек беше најрационално искористена за споделување искуства од секојдневното библиотекарско работење  и…

Роднокрајни творци родени во ноември

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

2 ноември, 2022 г.  НУ Библиотека „Григор Прличев“ и овој ноември со изложба на дел од нивното творештво ги одбележува родендените на роднокрајните автори родени во овој месец. Пред пултот за зајмување од вчера е поставена изложба на книги од следните автори: Стојан Ристески, Димче…

Во потрага по нови форми за популаризација на читањето

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

17 октомври, 2022 г.  Во петокот  во нашата НУ Библиотека гостуваше нашата колешка Драгана Типсаревиќ од библиотека „Стефан Првовенчани“ од Краљево Р. Србија.  Типсаревиќ е библиотекар консултант и советник и долгогодишен директор на Библиотека „Стефан Првовенчани“од Краљево, Р. Србија. Таа пред нашите библиотекари и библиотекари…

„Библиотеките и промоција на читањето“

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

13 октомври, 2022 г.  Утре, петок во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид од14.00 часот ќе гостува библиотекар советник Драгана Типсаревиќ од библиотека „Стефан Првовенчани“ од Краљево Р. Србија. Таа ќе одржи интерактивно предавање на тема: „Библиотеките и промоција на читањето“. Драгана Типсаревиќ е библиотекар…

Промоција на прирачникот “Социо-емоционален развој на деца“ од Верица П. Гичева

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

13 октомври, 2022 г.  Утре, петок со почеток во 12.00 часот во Националата установа Библиотека “Григор Прличев“ во Охрид ќе се одржи промоција на Прирачникот “Социо-емоционален развој на деца“ од авторката Верица Пандиловска – Гичева. Публикацијата е наменета за воспитувачи, родители и деца до 7…