Актуелно

Изложба на дела од роднокрајни писатели родени во април

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

8 април, 2022 г.  Нашата Библиотека продолжува со одбележување на родендените на роднокрајните автори. Во април родени се писателите и публицисти: Томе Момировски, Миле Волканоски, Куртиш Демироски- Незир, Боро Ситникоски, Веле Митаноски, Дамјана Видическа , Мишо Јузмески и Ѓоко Чингоски. Изложбата со книги од нивното…

Од понеделник во нашата библиотека Саем на книгата од издавачот Матица македонска

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

САЕМ НА КНИГА НА МАТИЦА МАКЕДОНСКА ВО ОХРИД Во просториите на НУ Библиотека „Григор Прличев“од понеделник до петок ( 11.04 – 15.04 ) 2022 г. Работно време: 11.00 – 17.00ч. НАША Е ПОКАНАТА И ПРОСТОРОТ, КНИГИТЕ ОД ИЗДАВАЧОТ МАТИЦА, А ПРОДАЖБАТА Е НА КНИЖАРНИЦА ПРОСВЕТА…

Донација на ЕМИТЕР за нашата библиотека

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

7 април, 2022 г.  Националната установа Библиотека “Григор Прличев“од Охрид е збогатена со вредна донација на списанија и брошури од сферата на стручната литература.  Друштвото за развој на научно-техничката култура ЕМИТЕР д.о.о. од Скопје го збогати фондот на  библиотеката во Охрид донирајќи по еден примерок од…

По повод Денот на шегата и во пресрет на Светскиот ден на литературата за деца нашата Библиотека гостуваше во ООУ „Св. Климент Охридски“

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

1 април, 2022 г. НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид денеска со еден настан ги одбележа 1 Април денот на шегата и 2 Април Светскиот ден на литературата за деца. Новинарот и преведувач Љилјана Илиевска им беше гостинка на второ одделенците од ООУ „Св. Климент…

Три дена Саем на книгата – дојдете, видете, купете

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

27 март, 2022 г.  Од 29 до 31 март, ( вторник, среда и четврток) НУ Библиотека „Григор Прличев“ организира сопствен саем на книги. Читателите ќе можат да одберат  книги од проектите на Министерството за култура и Владата: 130 тома македонска книжевност ,  Врвови на светската…

Проф. д-р Димитар Пандев прогласен за почесен член на НУ Библиотека „Григор Прличев“

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

25 март,2022 г.  Денеска во НУ  „Григор Прличев“ се одржа книжевен портрет посветен на професор д-р Димитар Пандев, минатогодишен добитник на наградата „Димитар Митрев“ доделена од Друштвото на пистаели на Македонија за најдобра критичко-есеистичка книга во 2021 за делото „Времето на Конески“. Директорот на Установата,…

Утре книжевен портрет посветен на проф. д-р  Димитар Пандев

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

24 март, 2022 г.  Пред точно 162 години, на 25 март 1860 година  во Атина нашиот патрон – поетот и преродбеник Григор Прличев  за поемата „Сердарот“ бил овенчан со ловоров венец. Неговата поема била прогласена за најдобра а  жирито и критиката го нарекле Втор Хомер….

Денес се одбележуваат 113 години од смртта на Кузман Шапкарев

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

18 март, 2022  Кузман Атанасов Шапкарев (Охрид, 1 февруари 1834 – Софија, 18 март 1909) е еден од најзначајните собирачи, публицисти и афирматори на македонски народни умотворби и еден од првите македонски учебникари. Кузман Шапкарев е роден во семејство на сиромашен занаетчија во Охрид на…

Во продажба се книгите: „За Прличев и неговиот ХIХ век“и„Прличеви беседи-хроника на еден културен настан (1952 – 2022)“

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

14 март, 2022 г.  На пултот за зајмување во нашата Библиотека од денеска можат да се купат две изданија од нашата издавачка продукција. Се работи за книгите:  „За Прличев и неговиот ХIХ век“ од Вера Сточевска – Антиќ и приредувачот Милчо Јованоски и „Прличеви беседи- хроника…

Проф. д-р Анис Сефиданис во посета на нашата Библиотека

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

11 март, 2022 г.  Во секојдневните напори за збогатување на книжниот фонд и посебно на одделот за стручна литература деновиве во посета на НУ Библиотека „Григор Прличев“ беше проф. д-р Анис Сефиданис од  Факултетот за применети информатички науки, машинска интелигенција и роботика при Универзитетот за…