Актуелно

Група ученици од ОЕМУЦ „Св. Наум Охридски“ во посета на нашата библиотека

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

10 февруари, 2022 г.  Вчера во  НУ Библиотека ‚,Григор Прличев’’ – Охрид, како резултат на меѓусебната успешна соработка со ОЕМУЦ ,,Св. Наум Охридски’’ за група заинтересирани ученици беше организирано едукативно предавање под наслов: ,,Битово – социјални драми со мотиви од печалбарскиот живот“. Со предавањето беа…

Завршија јубилејните 70 Прличеви беседи

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

6 февруар, 2022 г. Чествувањата во чест на ловороносецот  „Григор Прличев“  денес продолжија  со панихида на неговиот гроб на која присуствуваше делегација на Општина Охрид предводена од   градоначалникот Кирил Пецаков и останати претставници од политичкиот и јавниот живот и делегации од установите чиј патрон е…

Промовирана монографијата „Прличеви беседи – Хроника на еден културен настан“ (1952–2022)

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

5 февруари, 2022 г.  Со  промоција на монографијата „Прличеви беседи – Хроника на еден културен настан“ (1952–2022)  од авторите Милчо Јованоски и Гордана Змејковск денеска Националната установа Библиотека „Григор Прличев“ ја одбележа 70 годишнината од иницијативата за почеток на култната манифестација „Прличеви беседи“. Промотор беше…

„Прличеви беседи 2022“ -Ние и нашиот Патрон Григор Прличев

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

2 февруари, 2022 г.  Националната установа Библиотека „Григор Прличев“ со промоција на монографијата „Прличеви беседи – хроника на еден културен настан“ ( 1952 – 2022) од авторите: Милчо Јованоски и Гордана Змејковска се вклучува во традиционалната манифестација „Прличеви беседи“ 2022. Со промоцијата на монографијата  НУ…

Почина писателот и поет Тоде Илиевски вработен и поранешен директор на нашата НУ Библиотека

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

29 јануари, 2022 г.  Денеска во Охрид по кусо боледување на 70 годишна возраст почина Тоде Илевски, поет, писател за деца и млади, сатиричар, хуморист, преведувач, енигматичар и шаховски проблемист. Тоде Илиевски е роден 1952 година во село Мраморец. Гимназија завршил во Охрид, а Филолошки…

м-р Милчо Јованоски избран за директор на НУ Библиотека „Григор Прличев“ Охрид

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

20 јануари, 2022 г.  На Јавен оглас за избор на директор на Националната установа Библиотека „Григор Прличев“ – Охрид распишан од страна на Министерството за култура, министерот за култура за директор на Библиотеката со мандат од четири години  го избра кандидатот Милчо Јованоски кој и…

Осум познати автори од Охрид се родени во јануари

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

12 јануари,2022 г.  НУ Библиотека „Григор Прличев“ и во оваа 2022 година продолжува со виртуелно одбележување на родендените на роднокрајните автори. Потсетуваме дека во јануари се родени: Григор Прличев, Иван Точко, Видое Видически, Јован Котевски, Трајан Петровски, Славе Банар, Марија Младеноска и Димитар Димоски. Секој…

И во Новата 2022 бидете со нас

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

31 декември, 2021 г.  “Утре е првата празна страница на книгата од 365 страници. Напиши ја добро. “- Бред Пејсли “Приближувајте се кон новата година со решеност да ги најдете можностите скриени во секој нов ден.” – Мајкл Џоузефсон “Напиши во срцето свое, дека секој…

НУ Библиотека „Григор Прличев“ подари книги во охридските градинки

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

29 декември, 2021 г. Во пресрет на Нова година НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид вчера даруваше донирани книги за децата во ЈОУДГ „Јасна Ристеска“ во Охрид. Претставничките на библиотеката на директорката на охридските градинки Мери Рилкова и подарија  примероци од сликовниците од циклусот „Мила“…

Конкурс за најдобра Новогодишна или Божикна порака инспирирана од светот на книгите.

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

27 декември, 2021 г.  Календарски полека си заминуваа оваа стара 2021 година. Со желби за дружба со книгите и во наредната 2022 година НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид објавува КОНКУРС за најдобра Новогодишна или Божикна порака инспирирана од светот на книгите.Тројца учесници ќе бидат…