Околу нас

VOA: Охрид се приклучи на глобалната иницијатива, „Напиши стих – купи кафе“, по повод светскиот ден на поезијата

VOA: Охрид се приклучи на глобалната иницијатива, „Напиши стих – купи кафе“, по повод светскиот ден на поезијата

Оваа иницијатива е започната во 1999-тата година, кога УНЕСКО во Париз го прогласи 21-ви март, како светски ден на поезијатa.    „Велиме напишете стих, купете кафе. Значи да ги направиме луѓето креативни, да размислуваат не само локално туку и глобално и за себе и за другите, на еден посебен начин. Оваа иницијатива е почната во 1999-та година, кога УНЕСКО во Париз го прогласува...

По повод Светскиот ден на поезијата следи „Напиши стих – купи кафе“

По повод Светскиот ден на поезијата следи „Напиши стих – купи кафе“

15 март, 2022 г.  Во понеделник  21 март од 11 до 15 часот, во кафе „Аквариус“ во Охрид  вашето омилено еспресо или макијато  ќе можете да го платите со напишан стих. НУ Библиотека „Григор Прличев“ и кафетеријата „Аквариус“ во соработка со издавачката куќа „Три“ и „АБВ дизајн“и „Монкафе“ традиционално го организира настанот  „Напиши стих - купи кафе“ по повод Светскиот ден на поезијата,...

Честит 8 Март драги читателки

Честит 8 Март драги читателки

8 март, 2022 г.  Жените денес го слават 8 Март, Меѓународниот ден на жената.  Честит празник , драги наши читателки, колешки и соработнички. Песни за жената - Гане Тородовски 1. Жената е... жената е ... Бело маче годиначе, речна слатка тресопатка, вита ива миризлива, мека трева што подгрева, боцкав венец крај кладенец, мрава, сешто што преправа, кревко птиче назимниче, тивка соба во злодоба,...

Наши колешки дел од Зборникот од Стручниот собир „Библиотеките и културниот трузам“ во Краљево

Наши колешки дел од Зборникот од Стручниот собир „Библиотеките и културниот трузам“ во Краљево

4 март, 2022 г.  По четврти пат во организација на Библиотеката „Стефан Првовенчанин“ од Краљево од 6 до 8 октомври, минатата година се одржа стручниот собир под наслов: „Библиотеките и културниот туризам“. На настанот учествуваа околу 40 излагачи од Србија, Црна Гора, Полска и Русија. Доаѓањето на библиотекарите од Република Српска и Република Северна Македонија беше попречено поради анти – Ковид мерките и ...

Лајонс клубот „Лихнидос“ ја реосветли бистата на Прличев пред нашата Библиотека

Лајонс клубот „Лихнидос“ ја реосветли бистата на Прличев пред нашата Библиотека

6 февруари, 2022 г. Лајонс клубот „Лихнидос“ деновиве  во пресрет на 129 годишнината од смртта на поетот и преродбеник Григор Прличев презеде акција за реосветлување на неговите најзначајни обележја во Охрид.  Реосветлени се: родната куќа, бистата во дворот на основното училиште што го носи неговото име, бистата пред НУ Библиотека „Григор Прличев“  како и неговото вечно почивалиште гробот лоциран зад  црквата Св. Богородица...

(Интервју) Милчо Јованоски, директор на НУБ „Григор Прличев“ Охрид: Градиме нови форми на контакт со читателите и јавноста

(Интервју) Милчо Јованоски, директор на НУБ „Григор Прличев“ Охрид: Градиме нови форми на контакт со читателите и јавноста

„Моја замисла и предизвик е да ги мотивирам колегите да излезат од комфорната зона на секојдневните обврски и да се вклучат во низа креативни процеси и проекти. Заеднички ќе работиме Библиотеката да е место од доверба, кое граѓаните ќе го чувствуваат како мост помеѓу образованието, културата, информативноста, науката, уметноста, бизнисот и секако, хуманизацијата на личноста и околината и креативно и содржинско исполнување на...

Монографија по повод 70- годишнината од Прличевите беседи

Монографија по повод 70- годишнината од Прличевите беседи

12 јануари, 2022 г. Деновиве од печат излезе монографијата „Прличеви беседи- хроника на еден културен настан“ од авторите Милчо Јованоски и Гордана Змејкоска. На почетокот на февруари со неа во Охридската библиотека која го носи неговото име ќе биде одбележана 70- годишнината од иницијативата за почеток на оваа културна манифестација која го слави делото на поетот кој што по добивањето на наградата за...

Денеска се навршуваат точно 100 години од раѓањето на академик Блаже Конески

Милчо Јованоски:  ЗОШТО ГО САКАМ КОНЕСКИ?

По повод јубилејот 100 години од раѓањето на Блаже Конески  На 22 декември, 1967 година,  пред 54 години, советот на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, на предлог на Републичката комисија за културни врски со странство, го усвојува актот за основање на новата институција: Славистичкиот семинар. Неговите почетни цели и задачи биле да се запознае светската јавност со научните достигања во областа...

Поемата „Цветко“ под шифрата „Когито“ е најдобрата поема на Конкурсот „Григор Прличев“

Поемата „Цветко“ под шифрата „Когито“ е најдобрата поема на Конкурсот „Григор Прличев“

Жири комисијата за доделување на наградата „Григор Прличев“ што НУ Центар за култура „Григор Прличев“ - Охрид ја доделува за најдобра поема во ракопис во 2021 година, во состав: проф. д-р Маја Јакимовска-Тошиќ (претседател), проф. д-р Мишел Павловски (член) и д-р Славчо Ковилоски (член), на својот заеднички состанок одржан на 24.12. 2021 година едногласно ја донесе ОДЛУКАТА за избор на најдобра поема за...

Ученици од ООУ „Ванчо Николески“ во рамки на проектот „Донеси понеси книга“беа во посета на нашата установа

Ученици од ООУ „Ванчо Николески“ во рамки на проектот „Донеси понеси книга“беа во посета на нашата установа

22 декември, 2021 г.  Со почитување на сите Ковид – 19 протоколи вчера во посета на НУ Библиотека во Охрид беа група ученици и дел од раководниот тим на ООУ „Ванчо Николески“ од Лескоец. Библиотекари од библиотека ги поведоа гостите низ библиотеката детално информирајќи ги за секојдневната работа, за патот на книгата од нејзината набавка, обработка и  до пултот за зајмување. Истовремено запознавајќи...

Page 4 of 11 1 3 4 5 11

Поврзани вести

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?