Околу нас

Монографија по повод 70- годишнината од Прличевите беседи

Монографија по повод 70- годишнината од Прличевите беседи

12 јануари, 2022 г. Деновиве од печат излезе монографијата „Прличеви беседи- хроника на еден културен настан“ од авторите Милчо Јованоски и Гордана Змејкоска. На почетокот на февруари со неа во Охридската библиотека која го носи неговото име ќе биде одбележана 70- годишнината од иницијативата за почеток на оваа културна манифестација која го слави делото на поетот кој што по добивањето на наградата за...

Денеска се навршуваат точно 100 години од раѓањето на академик Блаже Конески

Милчо Јованоски:  ЗОШТО ГО САКАМ КОНЕСКИ?

По повод јубилејот 100 години од раѓањето на Блаже Конески  На 22 декември, 1967 година,  пред 54 години, советот на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, на предлог на Републичката комисија за културни врски со странство, го усвојува актот за основање на новата институција: Славистичкиот семинар. Неговите почетни цели и задачи биле да се запознае светската јавност со научните достигања во областа...

Поемата „Цветко“ под шифрата „Когито“ е најдобрата поема на Конкурсот „Григор Прличев“

Поемата „Цветко“ под шифрата „Когито“ е најдобрата поема на Конкурсот „Григор Прличев“

Жири комисијата за доделување на наградата „Григор Прличев“ што НУ Центар за култура „Григор Прличев“ - Охрид ја доделува за најдобра поема во ракопис во 2021 година, во состав: проф. д-р Маја Јакимовска-Тошиќ (претседател), проф. д-р Мишел Павловски (член) и д-р Славчо Ковилоски (член), на својот заеднички состанок одржан на 24.12. 2021 година едногласно ја донесе ОДЛУКАТА за избор на најдобра поема за...

Ученици од ООУ „Ванчо Николески“ во рамки на проектот „Донеси понеси книга“беа во посета на нашата установа

Ученици од ООУ „Ванчо Николески“ во рамки на проектот „Донеси понеси книга“беа во посета на нашата установа

22 декември, 2021 г.  Со почитување на сите Ковид – 19 протоколи вчера во посета на НУ Библиотека во Охрид беа група ученици и дел од раководниот тим на ООУ „Ванчо Николески“ од Лескоец. Библиотекари од библиотека ги поведоа гостите низ библиотеката детално информирајќи ги за секојдневната работа, за патот на книгата од нејзината набавка, обработка и  до пултот за зајмување. Истовремено запознавајќи...

МТВ за нас: Охридската библиотека ќе премине кон отворен тип на работа

МТВ за нас: Охридската библиотека ќе премине кон отворен тип на работа

16 декември, 2021 г. Во изминатите неколку месеци вработените во Националната установа- Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид вложија многу труд за да го уредат адаптираниот простор кој им беше отстапен со цел библиотеката да добие оптимални услови за работа. На тој начин се создадоа услови библиотеката да профункционира како установа од отворен тип. Наскоро ќе профункционира и Италијанско катче кое е зачеток на...

Видео – записи со поезијата на Конески во Годината посветена на великанот на македонската култура

Видео – записи со поезијата на Конески во Годината посветена на великанот на македонската култура

7 декември, 2021 г.  Во годинава што изминува, Владата на Република Северна Македонија ја усвои Националната програма „2021 – Година во чест на Блаже Конески”, која е дел и од календарот на важни меѓународни јубилеи на УНЕСКО. Министерството за култура реализираше и видео-материјал со поезијата на Блаже Конески на шест јазици: македонски, турски, ромски, српски, влашки и босански јазик. Видео-материјалот е достапен за...

Додека трае вонредната состојба Библиотеката нема да работи

Конкурс за традиционални годишни награди на ДПМ

7 декември, 2021 г.  Како и секоја година, и овој декември Друштвото на писатели на Македонија го распишува Конкурсот за петте традиционални награди за најдобри книжевни остварувања, чии автори се членови на асоцијацијата. Наградите „Стале Попов“ за проза, „Ацо Шопов“ за поезија, „Димитар Митрев“ за критика и есеј, „Ванчо Николески“ за книга за деца и младинци и наградата „Мост“ за книга напишана на...

Zoom средба со писателот Денис Драгунскиј

Zoom средба со писателот Денис Драгунскиј

6 декември, 2021 г.  Утре, вторник – 7 декември Почесниот конзулат на Руската федерација во Охрид организира ZOOM средба со  Денис Драгунскиј писател за возрасни,  син на познат детски руски писател Виктор Драгунскиј. На средбата можат да се вклучат сите заинтересирани кои сакаат да научат нешто повеќе за руската литература и конкретно за книгата „Расказите за Денис“ која е преведена и на македонски...

Другите за нас: Најмладиот член има 7, а највозрасниот 89 години во НУ Библиотека „Григор Прличев“

Другите за нас: Најмладиот член има 7, а највозрасниот 89 години во НУ Библиотека „Григор Прличев“

23.11.2021 г.  Најмладиот член во охридската Библиотека има 7, а највозрасниот 89 години. Од НУ Библиотека „Григор Прличев“ велат дека моментално бројат околу 1000 членови. Од почетокот на пандемијата, Библиотеката функционира со спроведување на протоколите за заштита од Ковид-19, а е забележан и зголемен интерес за читање од сите генерации, пишува Охрид њуз.  Независно од пандемијата, интересот за зајмување книги не се намалува,...

Конкурс за најдобра поeтска творба на „Маџирмаалски поетски бранувања“ за 2021

Конкурс за најдобра поeтска творба на „Маџирмаалски поетски бранувања“ за 2021

12 ноември, 2021 г.  Извршниот одбор на „Маџирмаалски средби“ и Комисијата за реализација на манифестацијата „Маџирмаалски поетски бранувања“ распишуваат КОНКУРС за избор на најдобра поeтска творба во рамките на „Маџирмаалски поетски бранувања“ за 2021 година. Критериуми за учество: - право на учество на конкурсот имаат сите вљубеници во поезијата; - секој автор може да учествува најмногу со две свои необјавени поетски творби напишани...

Page 5 of 12 1 4 5 6 12

Поврзани вести

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?