Околу нас

Проф. д-р Кристина Николовска беше во посета на нашата Библиотека

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

18 јануари, 2023 г.  Денес се навршија 193 години од раѓањето на големиот македонски поет и преродбеник Григор Прличев. На  Прличевиот роденден во работна посета на нашата Библиотека беше проф. д-р Кристина Николовска , раководител на Катедрата за македонска книжевност и култура на Филолошкиот факултет…

Почина проф. д- р Наум Целакоски, погребот е утре во Мешеишта

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

7 јануари, 2023 г. Уште една охридска легенда го напушти овој свет. Замина во вечноста проф. д-р Наум Целакоски. Д-р Наум Целакоски потекнува од печалбарско мешеишко семејство. Најпрво работел како професор по македонски јазик. Бил директор на Историскиот архив во Охрид а својот работен век…

КОНКУРС ЗА НАЈДОБРА БЕСЕДА 2023

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

Во пресрет на манифестацијата „Прличеви беседи“ 2023 година НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид распишува Конкурс за избор на најдобра беседа посветена на нашиот патрон, големиот поет и преродбеник Григор Прличев под наслов ПРЛИЧЕВ И НИЕ. Познато е и од неговата „Автобиографија“ дека Прличев најчесто…

Наши колеги присутни на настаните во чест на Св. Климент

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

9 декември, 2022 г.  Во рамки на чествувањата посветени на „Св. Климент Охридски“ – Патрон на Охрид, вчера делегација на нашата НУ Библиотека „Григор Прличев“ во состав: Клеарета Ѓорческа, Елена Станкоска и Весна Симоноска се поклони пред момументалниот споменик на  Св. Климент Охридски на градскиот…

На денешен ден пред 29 години почина Блаже Конески

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

7 декември 2022 г.  Блаже Конески (19 декември 1921 – 7 декември 1993) е најзначајната фигура на македонскиот 20 век. Филолог, поет, прозаист, есеист, литературен историчар, преведувач, професор на Филозофскиот факултет во Скопје, академик – прв претседател на Македонската акадамија на науките и уметностите (МАНУ)….

Дел од тиражот на водичот за пацинети од покојната Софија Огненова го дониравме во „Нефроплус“

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

2 декември, 2022 г.  Неодамна семејството Групчеви од Охрид  ни  донираше нам книги,  а ние деновиве ги дониравме на  ПЗУ „Нефроплус“ од  Кавадарци – Подружница Охрид. НУ Библиотека „Григор Прличев“ секојдневно настојува книгата да го најде вистинскиот пат до читателот. Така и се случи. Водичот…

НУ Библиотека „Григор Прличев“ – Охрид: За нас се зборува и во Италија

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

26 ноември, 2022 г. На 22 ноември 2022 година, директорот на Агенцијата за иселеништво, Слободан Близнаковски, во придружба на претставници од Агенцијата за иселеништво и Генералниот Конзул во Венеција, Стојан Витанов, остварија средби со раководството и членството на Македонското културно друштво Св.Кирил и Методиј“ Трентино….

НУ Библиотека „Григор Прличев“ и Црвен крст со проект „Книгата поблиску до старите лица “

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

21 ноември, 2022 г.  Во рамките на одбележувањето на Неделата на грижа за стари лица денеска во посета на НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид беа  членови на координативното и оперативното тело на програмата Грижа за стари лица „Најди време“ од  Црвен крст – Охрид….

ГЕОРГИ СТАЛЕВ ПОПОВСКИ (92), УНИВЕРЗИТЕТСКИ ПРОФЕСОР, ПИСАТЕЛ И ПРЕВЕДУВАЧ

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

12 октомври, 2022 Долгоочекуваната и планирана средба со Георги Сталев Поповски, познат македонски писател, преведувач и универзитетски професор, конечно се оствари. По неколкучасовната средба, полна со спомени и емоции, едвај се разделувам со него и со неговото семејство. Си ветуваме повторна средба. Од тука натаму…

Промовирана книгата „Стихописани слики“ од Митко Ц. Колјушевски

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

6 октомври, 2022 г.  Книгата „Стихописани слики“ од Митко Ц. Колјушевски  беше промовирана во Библиотеката „Григор Прличев“ во Охрид. Авторот, како што посочи на промоцијата, рецезентот и промотор Мирко Томоски, во 45 творби соживувајќи со своето најсвето, остава трајни вредности за едно време, одамнешно, минато,…