Огледало

Во пресрет на празникот на Охрид – Денот на  Св. Климент Охридски

Во пресрет на празникот на Охрид – Денот на Св. Климент Охридски

7 декември, 2020 г.  Македонската православна црква и градот Охрид, со посебно внимание, но и со гордост го празнуваат споменот на својот патрон свети Климент Охридски Чудотворец. И НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид го одбележува овој ден. На наша молба професорката по македонски јазик и книжевност Марија Стрезоска подготви текст посветен на животот и делото на Св. Климент Охридски.  Првиот македонски архиепископ,...

Биографијата на Фрнац Кафка напишана од неговиот најдобар пријател Макс

Биографијата на Фрнац Кафка напишана од неговиот најдобар пријател Макс

16 ноември, 2020 г.  Од нашата голема понуда за вас љубителите на биографии ви ја препорачуваме книгата Биографијата на Франц Кафка од авторот Макс Брод. Издавач е ВиГ Зеница. Пред една година Германија му ги предаде на Израел илјадниците документи на Макс Брод, најдобриот пријател на Франц Кафка и извршител на неговиот тестамент, кои кријат досега непознати детали од животот на големиот писател....

„Мадам Кири“ – живот посветен на науката

„Мадам Кири“ – живот посветен на науката

3 ноември, 2020 г.  Од нашата нова понуда од книги за оваа недела ја издвојуваме и ви ја препорачуваме за читање книгата „Мадам Кири“.  Марија Склодовска Кири (1867-1934) е првата жена што добила светско признание и е една од најголемите научници на дваесеттиот век. Биографијата,напишана од нејзината ќерка Ева Кири, позната меѓународна активистка, ги забележува нејзините легендарни постигнувања во науката, вклучително и нејзините...

Ви предлагаме да прочитате: „Сите твои совршености“ од Колин Хувер

Ви предлагаме да прочитате: „Сите твои совршености“ од Колин Хувер

15 октомври, 2020 г. Во нашата рубрика Огледало Ви препорачуваме книга која изминативе скоро два месеци е една од најбараните во нашата библиотека. Се работи за бестселерот според „Њујорк тајмс“ книгата „Сите твои совршености“ од Колин Хувер. Книгата на македонски ја објави „Сакам книги“ пред две години. Авторката Хувер се надминува себеси со моќна приказна за еден разнишан брак и едно старо, речиси...

Преку рубриката Огледало директен контакт  со  Вас

Преку рубриката Огледало директен контакт  со  Вас

27 август, 2020 г. Почитувани читатели, наши членови и Вие кои наскоро ќе бидете тоа или сте само наши проследувачи, НУ Библиотека „Григор Прличев“ одлучи преку рубриката Огледало да оствари директен контакт  со  Вас . Ви оставаме простор за Ваши објави од типот: Препорака за прочитана книга, ваш осврт во однос на писател, дело  и слично… Секако ги чекаме и Вашиите литературни обиди:...

Нова веб страница, нови можности

Нова веб страница, нови можности

26 мај, 2020 Почитувани читатели, наши членови и Вие кои наскоро ќе бидете тоа или сте само наши проследувачи, НУ Библиотека „Григор Прличев“ одлучи преку рубриката Огледало да оствари индиректен контакт  со  Вас . Ви оставаме простор за Ваши објави од типот: Препорака за прочитана книга, ваш осврт во однос на писател, дело  и слично... Секако ги чекаме и Вашиите литературни обиди: поезија...

Page 4 of 4 1 3 4

Поврзани вести

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?