Нови книги

Нови наслови во НУ Библиотека „Григор Прличев“ – Охрид

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги

9 февруари, 2022 г.  И овој пат во понудата на НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид  се познати автори и книги, кои сигурно ќе го најдат патот и до најпребирливите сладоксуци на читањето.  “Бронзениот коњаник” од Паулина Сајмонс во издание на издавачката куќа Сакам Книги…

Најновите изданија промовирани на Прличевите беседи достапни за читателите

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги

8 февруари, 2022 г.  Годинашното издание на манифестацијата „Прличеви беседи“ организирана од институциите чиј патрон е познатиот поет и преродбеник Григор Прличев и координирана од Општина Охрид помина во знакот на три промоции на книги. Од денеска на пултот за издавање во НУ Библиотека „Григор…

Маре Ристеска од Охрид донира примероци од своите дела: „Безилез“ и „Драми“ во нашата библиотека

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги

28 декември, 2021 г.  Годинава на листата донатори на книги во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид е и м-р Маре Ристеска од Охрид. Таа е автор на романот „Безизлез“ и збирката „Драми“ промовирани уште во 2018 година кои оттогаш го пробиваат својот пат и…

Нова книга: „Иселувањето на Турците од Македонија во Турција, по Втората светска војна

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги

27 декември, 2021 г. Авторот Салим Кадри Керими неодамна во Нашата НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид донираше примерок од неговата книга „Иселувањето на Турците од Македонија во Турција, по Втората светска војна“. Салим Кадри Керими е историчар – кариерен дипломат во пензија – истражувач….

Запознајте ја Наташа Алексовска – Малечка и нејзиното творештво

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги

23 декември, 2021 г.  Авторката Наташа Алексовска од Куманово позната во јавноста под псевдонимот Малечка неодамна ги донира своите пет книги поезија и проза во нашата НУ Библиотека „Григор Прличев“. -Активно почнав да пишувам од јуни 2014 год. За неполни 2 месеци напишав 100 песни,…

„Песни“од Љиљана Крлеска

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги

20 декември, 2021 г.  Деновиве излезе од печат стихозбирката „Песни“ од Љиљана Крлеска, професорка по македонски јазик и литература во пензија.  Стихозбирката содржи 53 авторски песни поделени во три дела и се своевидна реминисценција на животот на авторката Крлеска. Преку своите стихови Љиљана умешно и…

„Неодоливо сино“ нова книга на Академик Миќуновиќ

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги

14 декември, 2021 г.  Излезе од печат 113 книга од Академик д-р Миле Миќуновиќ под наслов „Неодоливо сино“. Издавач е НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид. За што всушност се работи? Неодоливото сино e Охридското Езеро. Toa  е набљудувано од 30 места редоследно како што…

Книгата „Впечатоци за хуманоста“ веќе може да се позајми во нашата Библиотека

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги

10 декември, 2021 г.  Кон крајот на јуни, годинава во Охрид беше промовирана  книгата „Впечатоци за хуманоста“ од авторот Љупчо Милкоски и коавторот Миле Трпеноски во издание на Црвен крст – Охрид, а по повод јубилејот 75 години на постоење и работа на Црвен крст…

Нови наслови во НУ Библиотека „Григор Прличев“

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги

1 декември, 2021 г. Декември го започнуваме со пет нови наслови кои од денеска можат да се најдат на пултот за зајмување во охридската библиотека. „Во војната и љубовта“ од македонската актуелна авторка Верица Митева во издание на Паблишер.   Од издавачот Сакам книги се…

Нови наслови во нашата Библиотека

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги

24 ноември, 2021 г.  Неделниот преглед на нови книги во НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид е микс од автори од домашната и светската книжевна продукција.   Тука се двете збирки со раскази од Лилјана Пандева „Заорани“ и второто издание на „Два Божика“, стихозбирката „Почетни…