Нови книги

Промовирана  книгата за деца „Во душата на немиот свет“ од Даниела Илијоска

Промовирана книгата за деца „Во душата на немиот свет“ од Даниела Илијоска

16 декември, 2022 г.  Романот за деца „Во душата на немиот свет“ од писателката и поетеса Даниела Илијоска, вчера беше  промовиран во НУ Библиотека „Григор Прличев“ – Охрид. Книгата е во издание на Здружението за литература и други уметности „Креативна верига“, а финансирана од Министерството за култура. Водител на настанот беше Јордан Коцевски, додека рецензент и промотор беше Маја Мојсова. Воведен збор имаше...

Промовирана „Позајмениот куфер“ од Наум Трајчески

Промовирана „Позајмениот куфер“ од Наум Трајчески

30 септември, 2022 г. Вчера во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид во присуство на бројна публика беше промовирана стихозбирката „Позајмениот куфер“ од Наум Трајчески,  роднокраен  автор и почесен член на охридската библиотека. Во својот осврт Билјана Петрова од Австралија кој пред присутните го прочита Христина Трпеска, вели: -Како долгогодишен претставник на македонската дијаспора во Австралија, поетот Наум Трајчески со целото свое битие...

Промовирани сликовници од авторката Вера М Самарјанин

Промовирани сликовници од авторката Вера М Самарјанин

1 јуни, 2022 г.  Вчера во  НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид се одржа промоција на неколку сликовници од авторката Вера М Самарјанин. Тоа се нејзини најнови литературни записи сместени во едициите „Моите внучиња“ и „Басни“. Извадоци од сликовниците пред присутните на промоцијата и  првачињата од ООУ „Христо Узунов“ од Охрид нивните учителки Васка Палоска и Наташа Талевска  презентираа колешките Христина Трпеска и...

Излезе книгата „Љубов“ со песни од повеќе автори

Излезе книгата „Љубов“ со песни од повеќе автори

22 април, 2022 г.  Националната установа Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид, МаБиХ Македонија и Вера М Самарјанин, неодамна распишаа заеднички поетски конкурсот на тема: „Љубов“. Мај е месец на љубовта, младоста и убавината оттука организаторите решија да соберат творби посветени на оваа вечна и инспиративна тема и да отпечатат книга чија промоција ќе се случи наскоро во Охрид. Интересот на авторите од земјава...

Нови книги во Библиотеката

Нови книги во Библиотеката

24 февруари, 2022 г.  За седум дена во неделата – седум предлог книги кои веќе може да се зајмат во НУ Библиотека „Григор Прличев“ – Охрид. Од издавачката продукција на Литература.мк ви ги предлагаме следните наслови: „Автобиографија на Агата Кристи“, „Три желби“ од Лијан Моријати и „Париската библиотека“ од Скеслин Чарлс Џенет. Во овој неделен преглед на нови наслови се и изданијата на...

Нови наслови во библиотеката

Нови наслови во библиотеката

17 февруари, 2022 г. И оваа недела ви препорачуваме за читање уште шест нови наслови од домашната и светска издавачка продукција. На пултот за зајмување во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид можете да ги побарате следниве книги: „Куклата на Ана“ од Наде Стоиљковиќ во издание на Сакам книги, „Теорија за кучешката година“ од Милован Стефановски – Матица македонска,  „Вишнов ликер“од Влада Урошевиќ...

Нови наслови во НУ Библиотека „Григор Прличев“ – Охрид

Нови наслови во НУ Библиотека „Григор Прличев“ – Охрид

9 февруари, 2022 г.  И овој пат во понудата на НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид  се познати автори и книги, кои сигурно ќе го најдат патот и до најпребирливите сладоксуци на читањето.  “Бронзениот коњаник” од Паулина Сајмонс во издание на издавачката куќа Сакам Книги е во два дела; првиот дел од серијалот е со наслов “Ленинград”, а насловот на втората книга е...

Најновите изданија промовирани на Прличевите беседи достапни за читателите

Најновите изданија промовирани на Прличевите беседи достапни за читателите

8 февруари, 2022 г.  Годинашното издание на манифестацијата „Прличеви беседи“ организирана од институциите чиј патрон е познатиот поет и преродбеник Григор Прличев и координирана од Општина Охрид помина во знакот на три промоции на книги. Од денеска на пултот за издавање во НУ Библиотека „Григор Прличев“ можете да ги зајмите и следниве наслови: „Прличеви беседи ( 1952 – 2022) хроника на еден културен...

Маре Ристеска од Охрид донира примероци од своите дела: „Безилез“ и „Драми“ во нашата библиотека

Маре Ристеска од Охрид донира примероци од своите дела: „Безилез“ и „Драми“ во нашата библиотека

28 декември, 2021 г.  Годинава на листата донатори на книги во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид е и м-р Маре Ристеска од Охрид. Таа е автор на романот „Безизлез“ и збирката „Драми“ промовирани уште во 2018 година кои оттогаш го пробиваат својот пат и живот меѓу читателите. Нив можете да ги зајмите од библиотеката и да се нурнете во нејзиниот авторски свет....

Нова книга: „Иселувањето на Турците од Македонија во Турција, по Втората светска војна

Нова книга: „Иселувањето на Турците од Македонија во Турција, по Втората светска војна

27 декември, 2021 г. Авторот Салим Кадри Керими неодамна во Нашата НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид донираше примерок од неговата книга „Иселувањето на Турците од Македонија во Турција, по Втората светска војна“. Салим Кадри Керими е историчар – кариерен дипломат во пензија – истражувач. Тој е роден 1950 година во село Горна Бела Црква, Ресен. Основно образование стекнал во родниот крај а...

Page 2 of 9 1 2 3 9

Поврзани вести

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?