Актуелно

Промовирана автобиографската книга „Ова е  мојот живот“ од Иван Трпоски

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

25 август, 2022 г.  Денеска во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид пред бројни почитувачи на пишаниот збор, колеги и пријатели на поетот и писател Иван Трпоски беше промовирана неговата автобиографска книга „Ова е мојот живот“.  Издавач на монографијата е Македонското литературно друштво „Григор Прличев“…

Промоција на монографијата „Ова е мојот живот“ од Иван Трпоски

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

24 август, 2022 г. Утре – четврток во 12 часот во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид ќе биде промовирана монографијата „Ова е мојот живот“од познатиот македонски писател и поет Иван Трпоски од Сиднеј, Австралија. Промотор ќе биде д-р Димитар Пандев. Издавач на монографијата е…

Отворена изложбата на Мајкл Клос „Сликарството на патот на хуманоста“

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

18 август, 2022 г.  Во  „Прличевата одаја“ на НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид од вчера е отворена за посета  самостојната изложба на канадскиот уметник со македонски корени Мајкл Клос под наслов: „Сликарството на патот на хуманоста“. Изложбата  ја отвори и за творештвото на Клос…

Изложба на слики од Мајкл Клос во нашата Библиотека

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

16 август,2022 г.  Утре, во 12 часот во  „Прличевата одаја“ на НУ Библиотека „Григор Прличев“ ќе биде отворена самостојната изложба на канадскиот уметник со македонски корени Мајкл Клос под наслов: „Сликарството на патот на хуманоста“. Клос е роден во Торонто. Дипломирал на Ontario College of…

Учесници на 43. „Детски лирски треперења“ ја посетија нашата Библиотека

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

9 август, 2022 г. Околу петнаесеттина  деца – млади поети и нивните ментори предводени од познатиот македонски писател за деца Горјан Петревски вчера беа во посета на НУ Библиотека „Григор Прличев“. Директорот на библиотеката м-р Милчо Јованоски ги запозна гостите со историјатот и моменталните преокупации…

Италијанскиот амбасадор Силвестри беше во посета на нашата Библиотека

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

5 август, 2022 г.  Италијанскиот амбасадор во Република Северна Македонија,  Андреа Силвестри на покана на директорот на НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Орид м-р Милчо Јованоски, деновиве ја посети нашата установа и беше запознат со нејзиниот историјат, книжниот фонд, тековните преземања и проекти. Покрај амбасадорот…

Нашата библиотека потпиша Декларација за унапредување,  поддршка и промоција на женското претпиремништво …

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

30 јули, 2022 г.   Деновиве  НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид со потпишување на  Декларација за унапредување,  поддршка и промоција на женското претпиремништво на национално и меѓународно ниво  ја официјализира соработката со Националната платформа за женско претприемништво во југозападниот плански регион.   Претставничките на Националната…

Млади литературни творци од Демир Хисар беа во поесета на нашата Библиотека

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

27 јули,2022 г.  Деновиве во Охрид се одржа книжевен камп  на кој учествуваа ученици од ОУ,,Браќа Миладиновци” од општина Демир Хисар под менторство на проф. Влатко Стојковски , а во организација на младата писателка од Охрид Матеа Стоев. Покрај бројните творечки активности и запознавање на…

Промоција на романот „Надеж“ од роднокрајниот автор Ване Николоски

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

12 јули,2022 г. Утре 13 јули, во НУ  Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид ќе биде промовирана книгата „Надеж“ од Ване Николоски, наш роднокраен автор од Австралија – писател и голем љубител на природата и својот Охрид. -Часовите искористени во пишување и читање, најмногу ме исполнуваат….

Летна понуда – Саем на книгата и бесплатна отворена Библиотека за странците

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

11 јули, 2022 г. Од денеска и официјално за прв пат во Охрид НУ Библиотека „Григор Прличев“ отвори бесплатно книжевно катче кое ќе функционира 24 часа. Трезорите на библиотеката се богати со странска литература особено на англиски и германски јазик,на јазиците на соседните држави и…