Актуелно

Летно работно време на библиотеката

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

9 јуни, 2022 г.           НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид од понеделник 13 јуни до 5 септември  годинава ќе работи во една смена од 08:30 до 16:30 часот. Во терминот од 08:30 до 16.00 ч. Библиотеката е од отворен тип и ќе работи со читатели…

Промовирана стихозбирката „Љубов“ одново љубовта беше на пиедесталот

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

6 јуни,2022 г.  Во саботата на  4 јуни во Прличевата одаја во НУ Библиотека “Григор Прличев”- Охрид беше  промовираше книгата “Љубов” од група автори издадена од Националната установа Библиотека “Григор Прличев ” од Охрид, подржана од МаБиХ Македонија и Вера М Самарјанин.Настанот беше збогатен со…

Утре промоција на стихозбирката „Љубов“ од група автори

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

3  јуни,2022 г. Утре, сабота во 12 часот во НУ Библиотека „Григор Прличев“ ќе биде промовирана стихозбирката „Љубов“. Во неа се содржани околу 50 песни од исто толку македонски автори.   Книгата е издадена на предлог од Националната установа Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид, а…

Проф.д-р Марјан Ѓуровски од нашата Библиотека ја започна акцијата со подарување авторски книги од областа на безбедноста

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

1 јуни,2022 г. Од вчера НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид е побогата со 5 наслови од стручна литература дело на универзитетскиот професорот Марјан Ѓуровски. Универзитетскиот професор Ѓуровски до неодамна проректор на УКЛО, а сега професор на Филозофскиот факултет од Скопје од Охрид ја започна…

Проф.д -р Анис Сефиданис со интерактивни предавања и мултимедијална изложба

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

30 мај,2022 г. „ Духот од електронската ламбa“  –  Од вакуумски цевки до дигитална свест: развојот на компјутерските процесори и раѓањето на вештачката интелигенција се насловот и поднасловот  на сери јата  интерактивни предавање и мултимедијална изложба со помош на проширена реалност  на проф.д-р  Анис Сефиданис….

Во нашата Библиотека беше претставен творечкиот опус на Валерио Орлиќ, истакнат поет од Хрватска

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

26 мај, 2022 г.  Како дел од големата турнеја по Македонија и Албанија, како и неговата земја, денеска во Охрид, беше претставен творечкиот опус на Валерио Орлиќ, истакнат поет од Хрватска. Настанот беше во организација на НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид , при што…

Претставување на поетскиот опус на Валерио Орлиќ, истакнат поет од Хрватска

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

25 мај, 2022 г. Во организација на НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид, утре со почеток од 12 часот, ќе биде промовирана  најновата збирка поезија  “Љубов распослана по морето”, од  истакнатиот хрватски поет Валерио Орлиќ. Воедно ќе биде претставен и неговиот творечки опус, кој опфаќа…

И нашата Библиотека дел од свеченостите во чест на светите Кирил и Методиј

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

24 мај, 2022 г.  Нека ни е честит и вековит 24 Мај, Денот на сесловенските просветители Св. Кирил и Методиј.  Со низа активности Охрид го одбележа денешниот   национален  празник посветен на Сесловенските просветители Кирил и Методиј. Меѓу бројните делегации од образовните , културните институции,  здруженија…

Во Охрид се одржа Републичкиот натпревар „Млади библиотекари“

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

21 мај, 2022 г. Исидора Николоска од Прилеп го освои првото место на 21. Републички натпревар „Млади библиотекари“ што вчера се одржа во организација на Библиотекарското здружение на Македонија  а домаќин беше НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид . Николоска со освоени 91 од вкупно…

Нашата Библиотека утре ќе е домаќин на Републичкиот натпревар „Млади билиотекари“

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

19 мај, 2022 г.  Во организација на Библиотекарското здружение на Македонија (БЗМ) утре во 12 часот во Националната установа Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид ќе се одржи 21. Републички натпревар „Млади библиотекари“. Според пријавите за  престижната титула „Млади библиотекари на годината“ ќе се натпреваруваат 20…