Актуелно

Во чест на Месецот на книгата роднокрајни автори читаа свои творби во Библиотеката

Во чест на Месецот на книгата роднокрајни автори читаа свои творби во Библиотеката

18 октомври, 2023 г.  Вчера во Прличевата одаја на НУ Библиотека „Григор Прличев“ се одржа поетско – прозно читање во рамките на активностите сврзани со октомври – Месец на книгата. На поканата од градската библиотека се одзваа  дел од роднокрајните автори од различни генерации кои беа во можност да дојдат и да прочитаат свои стихови и извадоци од раскази. Роднокрајните автори ги истакнаа...

По Охрид во Врање, Врање во Охрид – Библиотеките активно соработуваат

По Охрид во Врање, Врање во Охрид – Библиотеките активно соработуваат

18 септември, 2023 г. Деновиве во тридневна посета на НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид беше делегација од ЈУ Библиотека „Бора Станковиќ“ од Врање, Република Србија предводена од директорот Зоран Најдиќ. Претходно во јуни охридската Библиотека гостуваше во Врање и во таа пригода беше потпишан Протокол за долгорочна соработка меѓу двете установи. Гостите од Врање се претставија со интересна тема: Обработка, презентација и...

Работилница за ширење на Благодарноста во детските срца

Работилница за ширење на Благодарноста во детските срца

5 септември,  2023 г.  Заедно со НУ Библиотеката „Глигор Прличев“ од Охрид направивме работилница со една од активностите од е-книгата 50+ идеи за негување на ставот #Благодарам. Во оваа книга има по една активност за секоја недела од годината со којашто може да се негува ставот #Благодарам, истата е продолжување на интерактивната книга #Благодарам којашто веќе 5 години е другар на децата и...

Битолската библиотека доби Дневна соба а се инцира и Мрежа на хортикултурни библиотеки во земјава

Битолската библиотека доби Дневна соба а се инцира и Мрежа на хортикултурни библиотеки во земјава

5 септември , 2023 г.  Во Националната установа Универзитетска библиотека „Свети Климент Охридски“ во Битола беше промовиран нов библиотечен мултифункционален простор наречен „Дневна соба на градот“ каде што младите луѓе, но и сите генерации, ќе може да се среќаваат, да учат, да се унапредуваат, да стекнуваат нови пријатели. Новиот библиотечен простор, во светот препознаен како „Community hub“, се отвора во согласност со заложбите...

Промоција на стихозбирката  „Набљудувај небо“ од Маја Мојсова

Промоција на стихозбирката „Набљудувај небо“ од Маја Мојсова

19 август, 2023 г.  Во понеделник 21 август од 12.00 часот, во Прличевата одаја на НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид, ќе биде промовирана новата стихозбирка „Набљудувај небо“ од авторката Маја Мојсова. Промотор на книгата е д-р Марина Мијаковска, која воедно е автор на поговорот на книгата. За своето дело ќе говори и поетесата Мојсова. „Набљудувај небо“ е четврто поетско остварување на Мојсова,...

По Скопје и во Охрид промоција на „Од архивите на Македонското литературно друштво Григор Прличев од Сиднеј“

По Скопје и во Охрид промоција на „Од архивите на Македонското литературно друштво Григор Прличев од Сиднеј“

14 август, 2023  Утре – вторник 15 август од 19 часот во НУ Библиотека „Григор Прличев“ ќе биде промовирана  книгата „Од архивите на Македонското литературно друштво Григор Прличев од Сиднеј“ од авторот Иван Трпоски. Промотор ќе биде д-р Виолета Ачковска а на присутните ќе им се обрати и авторот Трпоски. Инаку Трпоски е роден во  Волино и од 1968 год. живее и твори...

Промовирана книгата „Авантурите на космонаутко“ промовирана во Охрид

Промовирана книгата „Авантурите на космонаутко“ промовирана во Охрид

10 август, 2023 г.  Се работи за првото прозно дело од авторот Денис Јанкуловски, познат во јавноста како Космонаутко. Со авторот Јанкуловски за книгата  разговараше издавачот, Дејан Трајкоски. Јанкуловски ги објавува неговите приказни од Ковид времето, а тие се топли, искрени, секојдневни и вистинити, полни со надеж. За многумина, Јанкуловски е еден од најголемите и најискрените хуманитарци од Македонија. Како медицинско лице и...

Успешно спроведен проектот „Книгата најдобар другар на децата“

Успешно спроведен проектот „Книгата најдобар другар на децата“

15 јули. 2023 г.  НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид во рамките на Годишната програма за работа од 3 јули до 14 јули го спроведе завршниот десетдневен дел од Проектот: „Книгата најдобар другар на децата“. Со помош на педагози и наставници од Општинските основни училишта одбравме дваесеттина деца. Тие во Библиотеката и надвор од неа заедно со нашите колешки Христина Трпеска - носител...

Во Охрид функционира „Отворена библиотека“ 24 часа

Во Охрид функционира „Отворена библиотека“ 24 часа

12 јули, 2023 г.  Од денеска до почетокот на октомври повторно пред влезот на НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид е отворено бесплатно книжевно катче, кое ќе функционира 24 часа. -Лани го имавме првото  искуство од овој вид и охрабрени од позитивните реакции на домашните и странските туристи еве по втор пат се одлучивме да профункционира Отворената бесплатна библиотека, велат од оваа Установа....

Промовирана „Македонски погледи“ од Ернесто Хередеро дел Кампо и Марио де Роза

Промовирана „Македонски погледи“ од Ернесто Хередеро дел Кампо и Марио де Роза

9 јули, 2023 г.  Денеска во Охрид во нашата Библиотека многу брзо по промоцијата во Скопје беше промовирана содржината на книгата МАКЕДОНСКИ ПОГЛЕДИ во издание на ПНВ Публикации. Поетско патување напишано првично на шпански и италијански и преведено на македонски и англиски од еден цел тим пријатели и соработници на двајца дипломати и пријатели Ернесто Хередеро дел Кампо и Марио де Роза. Поезијата...

Page 3 of 21 1 2 3 4 21

Поврзани вести

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?