Актуелно

За Прличев и добивањето Ловоров венец во Атина за првпат чествуваме во куќата на академик Ѓурчинов во Охрид

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

25 март, 2023 г.  На денешен ден пред 163 години,  на традиционалниот конкурс за поема, што се одржал во Атина, големиот македонски поет и преродбеник Григор Прличев го добил Ловоров венец за поемата „Сердарот“ и бил прогласен за втор Хомер. Во сеќавање на тој настан…

Во чест на Прличев и годишнината од неговото прогласување за Втор Хомер настан во куќата на академик Ѓурчинов во Охрид

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

23 март, 2023 г. Во пресрет на 25 март, денот на кој големиот поет и преродбеник Григор Прличев во 1860 година во  Атина за поемата „Сердарот“ бил награден и овенчан со ловоров венец НУ Библиотека „Григор Прличев“ и ќерката на академик Милан Ѓурчинов, проф. д-р…

Промовирана книгата раскази „Точно, точно вистина“ од Методија Анѓелкоски

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

19 март, 2023 г. Во сабота во „Прличевата одаја“ на НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид беше промовирана книгата „Точно, точно и вистина“ од роднокрајниот автор Методија Анѓелкоски. Промотор на книгата  беше Симун Лешоски кој истовремено прочита и неколку раскази од книгата по негов избор….

Промоција на збирката раскази „Точно, точно и вистина“ од Методија Анѓелкоски

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

16 март, 2023 г.  Во сабота на 18 март од 11.00 часот во „Прличевата одаја“ на НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид ќе биде промовирана книгата „Точно, точно и вистина“ од роднокрајниот автор Методија Анѓелкоски. Ова е прв, официјален  литературен обид на Анѓелкоски и во…

Тоде Илиевски постхумно прогласен за почесен член на НУ Библиотека „Григор Прличев“од Охрид

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

8 март, 2023 г.  Вчера во Прличевата одаја на нашата НУ Библиотека „Григор Прличев“ во организација на Здружението „Креативна верига“ поддржано од Општина  Охрид беа доделени наградите од нововостановенииот конкурс за најдобра детска песна „Тоде“.  На настанот сврзан со роденденот на лани починатиот Тоде Илиевски…

Доделување на книжевната награда за најдобра детска песна „Тоде“

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

6 март, 2023 г. Утре, 7 март со почеток во 13 часот, во просториите на НУ Библиотека „Григор Прличев“ – Охрид, ќе се доделат наградите, по повод распишаниот конкурс за најдобра необјавена песна за деца „ТОДЕ“, во чест на поетот и писател за деца, Тоде…

Почнаа подготовките за натпреварот „Млади библиотекари“

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

24 февруари, 2023 г.  Библиотекарското здружение на Македонија  по 22 пат ќе го организира Републичкиот натпревар „Млади библиотекари“. Како негова претходница по традиција ќе се одржи  Општинскиот натпревар на кој годинава се поканети да учествуваат ученици и училишта од општините Охрид и Дебрца. Право на…

И во услови на криза – рекорден буџет за Библиотеката во поглед на прифатените проекти од Министерството за култура на РС Македонија

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

10 февруари, 2023 г.  По соопштувањето на резултатите од Годишниот конкурс за институциите од национален карактер од страна на Министерката за култура Бисера Костадиновска – Стојчевска,  директорот на НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид, Милчо Јованоски изрази задоволство од прифатените проекти и планираните средства кои…

Библиотеката достојоно се вклучи во „Прличевите беседи 2023“

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

7 февруари, 2023 г.  Вчера во рамките на манифестацијата „Прличеви Беседи“ продолжија настаните со кои под покровителство на Министерството за култура и  Општина Охрид традиционално институциите чиј патрон им е Прличев  го  чествуваат неговиот  ликот и дело. Годинава се’ беше во знакот 130 годишнината од…

Со промоцијата на книгата „70 Години Библиотека „Григор Прличев“- Охрид“ започнаа годинешните „Прличеви беседи“

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

3 февруари, 2023 г.  Со промоцијата на книгата „70 Години Библиотека „Григор Прличев“- Охрид“ од авторот Милчо Јованоски започнаа годинешните „Прличеви беседи“. Промотор на книгата беше новинарот и публицист Свето Стефаноски, а настанот се одржи во „Прличевата одаја“ . – Да се одбележат 70 години…