Актуелно

Потпишани се договорите за проектите кои ќе ги финaнсира Министерството за култура

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

22 февруари, 2022 г.  Во Националната установа Библиотека „Григор Прличев“од Охрид се задоволни со доделените средства во висина од над еден милион и четиристотини илјади денари со кои Министерството за култура на Република Северна Македонија  ќе учествува во финансирањето на Годишната програма за работа во…

Роднокрајни автори родени во февруари

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

15 февруари, 2022 г.  НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид продолжува со виртуелното одбележување на родендените на роднокрајните автори. Во февруари родени се: Борис Бојаџиски, Владимир Попоски,  Панде Шикаловски Чкалов, Трајан Мартиноски, Ристо Јованоски и Кристина Алоска. Нивните дела грижливо се зачувани во Роднокрајното одделение…

Драмскотo студио „Цвет 75“ од Охрид во посета на НУ Библиотека „Григор Прличев“

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

11 февруари,2022 г.  Во светот на книгите во улога на добри домаќинки децата – членови на драмското студио  „Цвет 75“ги поведоа  колешките –  библиотекари Весна Симоноска и Елена Станкоска. Младите актери  беа запознати со сите оддели во установата, но и со патот на книгата од…

Група ученици од ОЕМУЦ „Св. Наум Охридски“ во посета на нашата библиотека

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

10 февруари, 2022 г.  Вчера во  НУ Библиотека ‚,Григор Прличев’’ – Охрид, како резултат на меѓусебната успешна соработка со ОЕМУЦ ,,Св. Наум Охридски’’ за група заинтересирани ученици беше организирано едукативно предавање под наслов: ,,Битово – социјални драми со мотиви од печалбарскиот живот“. Со предавањето беа…

Завршија јубилејните 70 Прличеви беседи

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

6 февруар, 2022 г. Чествувањата во чест на ловороносецот  „Григор Прличев“  денес продолжија  со панихида на неговиот гроб на која присуствуваше делегација на Општина Охрид предводена од   градоначалникот Кирил Пецаков и останати претставници од политичкиот и јавниот живот и делегации од установите чиј патрон е…

Промовирана монографијата „Прличеви беседи – Хроника на еден културен настан“ (1952–2022)

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

5 февруари, 2022 г.  Со  промоција на монографијата „Прличеви беседи – Хроника на еден културен настан“ (1952–2022)  од авторите Милчо Јованоски и Гордана Змејковск денеска Националната установа Библиотека „Григор Прличев“ ја одбележа 70 годишнината од иницијативата за почеток на култната манифестација „Прличеви беседи“. Промотор беше…

„Прличеви беседи 2022“ -Ние и нашиот Патрон Григор Прличев

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

2 февруари, 2022 г.  Националната установа Библиотека „Григор Прличев“ со промоција на монографијата „Прличеви беседи – хроника на еден културен настан“ ( 1952 – 2022) од авторите: Милчо Јованоски и Гордана Змејковска се вклучува во традиционалната манифестација „Прличеви беседи“ 2022. Со промоцијата на монографијата  НУ…

Почина писателот и поет Тоде Илиевски вработен и поранешен директор на нашата НУ Библиотека

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

29 јануари, 2022 г.  Денеска во Охрид по кусо боледување на 70 годишна возраст почина Тоде Илевски, поет, писател за деца и млади, сатиричар, хуморист, преведувач, енигматичар и шаховски проблемист. Тоде Илиевски е роден 1952 година во село Мраморец. Гимназија завршил во Охрид, а Филолошки…

м-р Милчо Јованоски избран за директор на НУ Библиотека „Григор Прличев“ Охрид

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

20 јануари, 2022 г.  На Јавен оглас за избор на директор на Националната установа Библиотека „Григор Прличев“ – Охрид распишан од страна на Министерството за култура, министерот за култура за директор на Библиотеката со мандат од четири години  го избра кандидатот Милчо Јованоски кој и…

Осум познати автори од Охрид се родени во јануари

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

12 јануари,2022 г.  НУ Библиотека „Григор Прличев“ и во оваа 2022 година продолжува со виртуелно одбележување на родендените на роднокрајните автори. Потсетуваме дека во јануари се родени: Григор Прличев, Иван Точко, Видое Видически, Јован Котевски, Трајан Петровски, Славе Банар, Марија Младеноска и Димитар Димоски. Секој…