Актуелно

Промоција на книгата „ Откровение Захариево“ од м-р Златко Попоски

Промоција на книгата „ Откровение Захариево“ од м-р Златко Попоски

21 јуни,2021 г. Вечерва од 20.30 часот на платото пред споменикот на големиот преродбеник Григор Прличев  во близина на НУ Библиотека што го носи неговото име ќе се одржи промоција  на  првата книга од м-р Златко Попоски од Охрид, насловена „Откровение Захариево“. Авторот Попоски во својата книга преку главниот измислен лик Захарије, укажува на вистините што Бог ги открива на луѓето за себе,...

„Сите бои на виножитото“ од Надица Глигороска

„Сите бои на виножитото“ од Надица Глигороска

14 јуни, 2021 г. Неодамна од печат излезе првата стихозбирка „Сите бои на виножитото“ од Надица Глигороска од Охрид. „Се работи за 36 песни поделени во два циклуси: За љубовта и За животот. Во првиот циклус преовладува љубовната тематика, а во вториот – поетските рефлексии за животот“, вели рецензентот Тоде Илиевски. Надица Глигороска е ново име на поетското небо. Родена е во Дебар...

НУ Библиотека „Григор Прличев“ до читателите: Вратете ги зајмените книги да ги читаат и други

Летно работно време на библиотеката

11 јуни, 2021 г.  НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид од понеделник 14 јуни до 31 август годинава ќе работи во една смена од 08:30 до 16:30 часот. Во терминот од 08:30 до 16.00 ч. Библиотеката ќе работи со читатели кои ќе можат да позајмат нови и да ги вратат веќе прочитаните книги. Од НУ Библиотеката „Григор Прличев“ информираат дека во текот на...

НУ Библиотека „Григор Прличев“ до читателите: Вратете ги зајмените книги да ги читаат и други

НУ Библиотека „Григор Прличев“ до читателите: Вратете ги зајмените книги да ги читаат и други

10 јуни, 2021 г.  И покрај постојаните набавки и збогатувањето на фондот со нови наслови НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид се соочува со проблемот позајмени а не вратени книги. Од таа причина Библиотеката одлучи да ги повика сите корисници кои зајмиле книги до 2020  а не успеале да ги вратат, да го сторат тоа најдоцна до 31 декември, годинава. Целта е  книгите...

Една година потоа – Библиотеките во време на Ковид -19

Роднокрајни автори родени во јуни

8 јуни, 2021 г.  Виртуелно поради пандемијата НУ Библиотека „Григор Прличев“ традиционално потсетува на родендените на роднокрајните творци. Според евиденцијата на библиотеката во јуни се родени авторите: Иван Трпоски, Бранко Цветкоски, Љупчо Јакимоски, Ванчо Николески и Стефан Костоски. Во Роднокрајното одделение во библиотеката грижливо се чуваат нивните дела кои и денеска се актулени и сврзани со животот во Охрид и околината а во...

„Цветната штафета“ дочекана и во ООУ „Св. Наум Охридски“ подрачна единица во Долно Коњско

„Цветната штафета“ дочекана и во ООУ „Св. Наум Охридски“ подрачна единица во Долно Коњско

2 јуни, 2021 г.       Следејќи ги светлите традиции  на словенските просветители светите браќа Кирил и Методиј и нивните ученици Климент и Наум а во Годината на големиот Блаже Конески   во организација на уметникот, хуманитарец и кандидат за Нобеловата награда за мир познатиот Живко Поповски – Цветин, НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид  и  ООУ „Св. Наум Охридски“ вчера заеднички  беше организиран ...

Пред 142 години на денешен ден во Охрид роден е Коста Абраш

Пред 142 години на денешен ден во Охрид роден е Коста Абраш

29 мај, 2021 г.  Коста Абраш (Абрашевиќ) (Охрид, 29 мај 1879 - Шабац, 20 јануари 1898) бил македонски пролетерски поет, по убедување социјалист. Автор е на само една посмртно објавена книга социјална лирика („Песни“, 1903). Се вбројува во групата на дводомни писатели, бидејќи пишувал на српски јазик. Тој е еден од предвесниците на литературниот правец што вообичаено се именува како социјална литература.  ...

24 Мај – Ден на сесловенските просветители светите Кирил и Методиј

24 Мај – Ден на сесловенските просветители светите Кирил и Методиј

24 мај, 2021 г.       Денот на свети Кирил и Методиј првпат кај нас бил одбележан во 1860 година, во црквата „Св. Богородица“ во Скопје. Во 11 век црквата го прогласила 24 мај (11 мај по стар стил) за ден на светите просветители Кирил и Методиј. Датумот е избран бидејќи го означува датумот кога почнала Моравската мисија. Иако св. Кирил и Методиј...

„Цветната штафета“ вчера беше дочекана и во Охрид

„Цветната штафета“ вчера беше дочекана и во Охрид

21 мај, 2021 г.  Во пресрет на 24 мај – Денот на словенските просветители светите браќа Кирил и Методиј во организација на уметникот, хуманитарец и кандидат за Нобеловата награда за мир познатиот Живко Поповски – Цветин, НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид  и  ООУ „Св. Климент Охридски“ вчера заеднички  беше организиран  дочекот на Цветната штафета на мирот.      Живко Поповски– Цветин речиси...

Роднокрајни автори родени во мај

Роднокрајни автори родени во мај

10 мај, 2021 г.  Овој месец е богат со родендени на творци од Охрид. Поетот и писател Смиле Наумовски – Брсјак на 2 мај го одбележа својот 70 роденден а писателот Коста Фортомар е во мигот највозрасниот жив автор – почесен член на нашата НУ Библиотека „Григор Прличев“ . Фортомар наполни 88 години од животот. На роденденскиот роднокраен, мајски список се и имињата...

Page 15 of 21 1 14 15 16 21

Поврзани вести

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?