Актуелно

Еднодневен саем на книгата со издавачот САКАМ КНИГИ во нашата Библиотека

Еднодневен саем на книгата со издавачот САКАМ КНИГИ во нашата Библиотека

25 февруари, 2022 г. Ни причинува задоволство да го најавиме првиот од неколкуте саеми со разни македонски издавачи што оваа 2022 ќе треба да се случат во нашата НУ Библиотека ГРИГОР ПРЛИЧЕВ - Охрид. Драги читатели повелете да се дружиме. По саемски цени да ја купите книгата која сте сакале да ја имате. Наша заложба ќе биде почесто врвните македонски издавачи да дојдат...

Фотографии од новиот работен простор на НУ Библиотека „Григор Прличев“ – Охрид

Потпишани се договорите за проектите кои ќе ги финaнсира Министерството за култура

22 февруари, 2022 г.  Во Националната установа Библиотека „Григор Прличев“од Охрид се задоволни со доделените средства во висина од над еден милион и четиристотини илјади денари со кои Министерството за култура на Република Северна Македонија  ќе учествува во финансирањето на Годишната програма за работа во оваа 2022 година од областа на библиотечната и издавачката дејност.   Според зборовите  на директорот на библиотеката м-р...

Роднокрајни автори родени во август

Роднокрајни автори родени во февруари

15 февруари, 2022 г.  НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид продолжува со виртуелното одбележување на родендените на роднокрајните автори. Во февруари родени се: Борис Бојаџиски, Владимир Попоски,  Панде Шикаловски Чкалов, Трајан Мартиноски, Ристо Јованоски и Кристина Алоска. Нивните дела грижливо се зачувани во Роднокрајното одделение во Библиотеката и во одделот за издавање и зачленетите читатели во секој миг можат да ги зајмат. НУ...

Драмскотo студио „Цвет 75“ од Охрид  во посета на НУ Библиотека „Григор Прличев“

Драмскотo студио „Цвет 75“ од Охрид во посета на НУ Библиотека „Григор Прличев“

11 февруари,2022 г.  Во светот на книгите во улога на добри домаќинки децата – членови на драмското студио  „Цвет 75“ги поведоа  колешките -  библиотекари Весна Симоноска и Елена Станкоска. Младите актери  беа запознати со сите оддели во установата, но и со патот на книгата од издавачот до читателот и обратно до враќањето на пултот за зајмување. Децата прашуваа, но и раскажуваа, 17 минутниот...

Група ученици од ОЕМУЦ „Св. Наум Охридски“ во посета на нашата библиотека

Група ученици од ОЕМУЦ „Св. Наум Охридски“ во посета на нашата библиотека

10 февруари, 2022 г.  Вчера во  НУ Библиотека ‚,Григор Прличев’’ – Охрид, како резултат на меѓусебната успешна соработка со ОЕМУЦ ,,Св. Наум Охридски’’ за група заинтересирани ученици беше организирано едукативно предавање под наслов: ,,Битово - социјални драми со мотиви од печалбарскиот живот“. Со предавањето беа опфатени познатите македонски автори Антон Панов и Ристо Крле кои имаат посебно историско и национално значење како личности...

Завршија јубилејните 70 Прличеви беседи

Завршија јубилејните 70 Прличеви беседи

6 февруар, 2022 г. Чествувањата во чест на ловороносецот  „Григор Прличев“  денес продолжија  со панихида на неговиот гроб на која присуствуваше делегација на Општина Охрид предводена од   градоначалникот Кирил Пецаков и останати претставници од политичкиот и јавниот живот и делегации од установите чиј патрон е Прличев.  Пред  бистата  на преродбеникот Прличев  кај НУ библиотека „Григор Прличев“ делгации по традиција  положија  свежо цвеќе. Градоначалникот ...

Промовирана монографијата „Прличеви беседи – Хроника на еден културен настан“ (1952–2022)

Промовирана монографијата „Прличеви беседи – Хроника на еден културен настан“ (1952–2022)

5 февруари, 2022 г.  Со  промоција на монографијата „Прличеви беседи – Хроника на еден културен настан“ (1952–2022)  од авторите Милчо Јованоски и Гордана Змејковск денеска Националната установа Библиотека „Григор Прличев“ ја одбележа 70 годишнината од иницијативата за почеток на култната манифестација „Прличеви беседи“. Промотор беше новинарот и публицист Владо Жура, извадоци од беседите презентираше Лионела Јаковлева а свој настап имаа и оркестарот и...

„Прличеви беседи 2022“ -Ние и нашиот Патрон Григор Прличев

„Прличеви беседи 2022“ -Ние и нашиот Патрон Григор Прличев

2 февруари, 2022 г.  Националната установа Библиотека „Григор Прличев“ со промоција на монографијата „Прличеви беседи – хроника на еден културен настан“ ( 1952 – 2022) од авторите: Милчо Јованоски и Гордана Змејковска се вклучува во традиционалната манифестација „Прличеви беседи“ 2022. Со промоцијата на монографијата  НУ Библиотека „Григор Прличев“  ќе ја одбележи 70 годишнината од почетокот на култната манифестација „Прличеви беседи“. -Основа, да почнеме...

Почина писателот и поет Тоде Илиевски вработен и поранешен директор на нашата НУ Библиотека

Почина писателот и поет Тоде Илиевски вработен и поранешен директор на нашата НУ Библиотека

29 јануари, 2022 г.  Денеска во Охрид по кусо боледување на 70 годишна возраст почина Тоде Илевски, поет, писател за деца и млади, сатиричар, хуморист, преведувач, енигматичар и шаховски проблемист. Тоде Илиевски е роден 1952 година во село Мраморец. Гимназија завршил во Охрид, а Филолошки факултет во Скопје. Автор е на книгите: „Ведро едро” - поезија за деца, 1990  и „Концерт за шумите”...

Конкурс за најдобра Новогодишна или Божикна порака инспирирана од светот на книгите.

м-р Милчо Јованоски избран за директор на НУ Библиотека „Григор Прличев“ Охрид

20 јануари, 2022 г.  На Јавен оглас за избор на директор на Националната установа Библиотека „Григор Прличев“ – Охрид распишан од страна на Министерството за култура, министерот за култура за директор на Библиотеката со мандат од четири години  го избра кандидатот Милчо Јованоски кој и досега беше вработен во оваа установа. Министерот за култура врз основа на предлогот на Комисијата оцени дека Јованоски...

Page 11 of 21 1 10 11 12 21

Поврзани вести

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?