Актуелно

Фотографии од новиот работен простор на НУ Библиотека „Григор Прличев“ – Охрид

Осум познати автори од Охрид се родени во јануари

12 јануари,2022 г.  НУ Библиотека „Григор Прличев“ и во оваа 2022 година продолжува со виртуелно одбележување на родендените на роднокрајните автори. Потсетуваме дека во јануари се родени: Григор Прличев, Иван Точко, Видое Видически, Јован Котевски, Трајан Петровски, Славе Банар, Марија Младеноска и Димитар Димоски. Секој од нив има видно место во Роднокрајното одделение на библиотеката и нивните дела се чуваат грижливо, но се...

И во Новата 2022 бидете со нас

И во Новата 2022 бидете со нас

31 декември, 2021 г.  “Утре е првата празна страница на книгата од 365 страници. Напиши ја добро. “- Бред Пејсли “Приближувајте се кон новата година со решеност да ги најдете можностите скриени во секој нов ден.” – Мајкл Џоузефсон “Напиши во срцето свое, дека секој ден е најдобриот ден во годината.” – Ралф Емерсон “Иако никој не може да се врати и да...

НУ Библиотека „Григор Прличев“ подари книги во охридските градинки

НУ Библиотека „Григор Прличев“ подари книги во охридските градинки

29 декември, 2021 г. Во пресрет на Нова година НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид вчера даруваше донирани книги за децата во ЈОУДГ „Јасна Ристеска“ во Охрид. Претставничките на библиотеката на директорката на охридските градинки Мери Рилкова и подарија  примероци од сликовниците од циклусот „Мила“ од авторката и голем донатор на книги Марија Џоџа Симон од Битола која живее во Германија , како...

Конкурс за најдобра Новогодишна или Божикна порака инспирирана од светот на книгите.

Конкурс за најдобра Новогодишна или Божикна порака инспирирана од светот на книгите.

27 декември, 2021 г.  Календарски полека си заминуваа оваа стара 2021 година. Со желби за дружба со книгите и во наредната 2022 година НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид објавува КОНКУРС за најдобра Новогодишна или Божикна порака инспирирана од светот на книгите.Тројца учесници ќе бидат наградени со книги од продукција на Библиотеката и од донации. Вашата порака треба да ја испратите на електронската...

Отпечатена е монографијата „Прличеви беседи – хроника на еден културен настан“ ( 1952 – 2022)

Отпечатена е монографијата „Прличеви беседи – хроника на еден културен настан“ ( 1952 – 2022)

22 декември, 2021 г.  Излезе од печат монографијата „Прличеви беседи – хроника на еден културен настан“ ( 1952 – 2022) од авторите Милчо Јованоски и Гордана Змејковска. Со издавањето на монографијата  НУ Библиотека „Григор Прличев“ догодина во февруари ќе ја одбележи 70 годишнината од иницијативата за почеток на веќе култната манифестација „Прличеви беседи“. -Основа, да почнеме и да продолжиме со истражувањето ни беше...

БЗМ денеска одржува онлајн Меѓународна конференција и Годишно собрание

БЗМ денеска одржува онлајн Меѓународна конференција и Годишно собрание

21 декември, 2021 г.  Во организација на Библиотекарското здружеие на Македонија денеска ќе се одржи Меѓународна онлајн конференција на која ќе бидат поднесени близу 30 стручни трудови од областа на библиотекарството од стручни лица и библиотекари претежно од Македонија но има и од Хрватска и Србија. На конференцијата со свои трудови од охридската НУ Библиотека „Григор Прличев“ ќе учествуваат м-р Мариче Боздоганова –...

Денеска се навршуваат точно 100 години од раѓањето на академик Блаже Конески

Денеска се навршуваат точно 100 години од раѓањето на академик Блаже Конески

19 декември,2021 г.  На денешен ден, пред 100 години во прилепското село Небрегово, е роден академик Блаже Конески, еден од најистакнатите македонски културни дејци, писател, врвен поет и научник, чие творечко истражување дало огромни резултати во македонската литература, во областа на граматиката и во историјата на македонскиот јазик и во областа на културната историја на македонскиот народ. Денот кога е роден Конески, 19...

Италијанско катче во охридската Библиотека и македонско катче на книгата во Трентино

Италијанско катче во охридската Библиотека и македонско катче на книгата во Трентино

13 декември, 2021 г.  Наскоро НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид во „Прличевата одаја“ ќе отвори италијанско катче на книгата финансиски помоганто од италијанската  Конфедерација на работнички синдикати, локална работна комора на Трентино. (C.G.I.L Confederazione Italiana del lavoro temtoriale Trentino). Ова, уште на крајот на август годинава  беше договорено на средбата помеѓу директорката на Библиотеката Гордана Змејковска и  Венко Трпески, синдикален службеник во...

Фотографии од новиот работен простор на НУ Библиотека „Григор Прличев“ – Охрид

Фотографии од новиот работен простор на НУ Библиотека „Григор Прличев“ – Охрид

9 декември, 2021 г.  Во пресрет на големиот празник Св. Климент Охридски од вторникот одделението за зајмување книги и друг билиотечен материјал функционира во адаптиран простор кој е во владение на установата. Работното време на пултот за деца и возрасни e исто како и  досега, од понеделник до петок од 8 и 30 до 18 и 30 часот. Контактот со одделот за издавање...

Одделот за зајмување книги во НУ Библиотека се сели во делот на некогашно „Охридско лето“

Одделот за зајмување книги во НУ Библиотека се сели во делот на некогашно „Охридско лето“

4 декември, 2021 г.               Од вторник 7 декември, во пресрет на големиот празник посветен на Свети Климент Охридски – Патронот на Охрид , НУ Библиотека „Григор Прличев“ и официјално ќе го отвори адаптираното крило во кое претходно функционираше дирекцијата на фестивалот „Охридско лето“. Во тој простор во иднина ќе функционира пултот за издавање за деца и возрасни, со истото работно време со...

Page 12 of 21 1 11 12 13 21

Поврзани вести

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?