Актуелно

Средба со писателката Оливера Јовановска во нашата Библиотека

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

16 јуни,2022 г.  Вчера напладне во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид се одржа Литературен портрет на Оливера Јовановска писателка и поетеса. Таа е родена во Битола во 1970 година а сега живее и твори во далечен Мелбурн и уште подалечна Австралија. Оттука нејзините напишани…

Волонтери од Црвен крст Охрид беа во посета на нашата Библиотека

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

14 јуни, 2022 г.  Откако нашата НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид стана библиотека од отворен тип во овој пост ковид период интересот на нашите сограѓани да ни дојдат во  посетат е голем.  Вчера наши гости беа волонтери на Црвен крст – Охрид кои во…

Летно работно време на библиотеката

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

9 јуни, 2022 г.           НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид од понеделник 13 јуни до 5 септември  годинава ќе работи во една смена од 08:30 до 16:30 часот. Во терминот од 08:30 до 16.00 ч. Библиотеката е од отворен тип и ќе работи со читатели…

Промовирана стихозбирката „Љубов“ одново љубовта беше на пиедесталот

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

6 јуни,2022 г.  Во саботата на  4 јуни во Прличевата одаја во НУ Библиотека “Григор Прличев”- Охрид беше  промовираше книгата “Љубов” од група автори издадена од Националната установа Библиотека “Григор Прличев ” од Охрид, подржана од МаБиХ Македонија и Вера М Самарјанин.Настанот беше збогатен со…

Утре промоција на стихозбирката „Љубов“ од група автори

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

3  јуни,2022 г. Утре, сабота во 12 часот во НУ Библиотека „Григор Прличев“ ќе биде промовирана стихозбирката „Љубов“. Во неа се содржани околу 50 песни од исто толку македонски автори.   Книгата е издадена на предлог од Националната установа Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид, а…

Проф.д-р Марјан Ѓуровски од нашата Библиотека ја започна акцијата со подарување авторски книги од областа на безбедноста

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

1 јуни,2022 г. Од вчера НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид е побогата со 5 наслови од стручна литература дело на универзитетскиот професорот Марјан Ѓуровски. Универзитетскиот професор Ѓуровски до неодамна проректор на УКЛО, а сега професор на Филозофскиот факултет од Скопје од Охрид ја започна…

Проф.д -р Анис Сефиданис со интерактивни предавања и мултимедијална изложба

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

30 мај,2022 г. „ Духот од електронската ламбa“  –  Од вакуумски цевки до дигитална свест: развојот на компјутерските процесори и раѓањето на вештачката интелигенција се насловот и поднасловот  на сери јата  интерактивни предавање и мултимедијална изложба со помош на проширена реалност  на проф.д-р  Анис Сефиданис….

Во нашата Библиотека беше претставен творечкиот опус на Валерио Орлиќ, истакнат поет од Хрватска

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

26 мај, 2022 г.  Како дел од големата турнеја по Македонија и Албанија, како и неговата земја, денеска во Охрид, беше претставен творечкиот опус на Валерио Орлиќ, истакнат поет од Хрватска. Настанот беше во организација на НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид , при што…

Претставување на поетскиот опус на Валерио Орлиќ, истакнат поет од Хрватска

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

25 мај, 2022 г. Во организација на НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид, утре со почеток од 12 часот, ќе биде промовирана  најновата збирка поезија  “Љубов распослана по морето”, од  истакнатиот хрватски поет Валерио Орлиќ. Воедно ќе биде претставен и неговиот творечки опус, кој опфаќа…

И нашата Библиотека дел од свеченостите во чест на светите Кирил и Методиј

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

24 мај, 2022 г.  Нека ни е честит и вековит 24 Мај, Денот на сесловенските просветители Св. Кирил и Методиј.  Со низа активности Охрид го одбележа денешниот   национален  празник посветен на Сесловенските просветители Кирил и Методиј. Меѓу бројните делегации од образовните , културните институции,  здруженија…