„Мадам Кири“ – живот посветен на науката

„Мадам Кири“ – живот посветен на науката

Posted by Milco Jovanoski in Огледало 03 Nov 2020

3 ноември, 2020 г. 

Од нашата нова понуда од книги за оваа недела ја издвојуваме и ви ја препорачуваме за читање книгата „Мадам Кири“. 

Марија Склодовска Кири (1867-1934) е првата жена што добила светско признание и е една од најголемите научници на дваесеттиот век.

Биографијата,напишана од нејзината ќерка Ева Кири, позната меѓународна активистка, ги забележува нејзините легендарни постигнувања во науката, вклучително и нејзините пионерски обиди во проучувањето на радиоактивноста, како и нејзините две Нобелови награди по физика и хемија.

Биографијата исто така го опишува нејзиниот маркантен живот, од детството во Полска, нејзиниот среќен париски брак со колегата научник Пјер Кири, до нејзината трагична смрт,токму од истиот оној радиум кој ѝ ја донесе славата.

НУ Библиотека