Околу нас

Во Кочани се одржува републичкиот натпревар „Млади библиотекари“

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

12 мај, 2023 г.  Денеска во Кочани се одржува 22. Републички натпревар „Млади библиотекари“ .  Домаќин е ЈОУ „Искра“ од Кочани а според информациите од нашите претставници Бети лазеска – Симоноска и Никола Ристоски се натпреваруваат 26 ученици. Меѓу нив е и Ивона Куноска од…

Утре сите заедно ќе го одбележиме Денот на македонскиот јазик и азбука

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

4 мај, 2023 г.  Националната установа Библиотека „Григор Прличев“од Охрид,  утре – петок на свечен начин ќе го одбележи Денот на македонскиот јазик и азбука . На 5 мај 1945 година, со Решение на Народната влада на Федерална Македонија била усвоена азбуката на македонскиот јазик,…

Меморандум за соработка меѓу Универзитетот „Св. Апостол Павле“ и НУ Библиотека „Григор Прличев“

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

27 април, 2023 г.  Со потпишување на меморандум за соработка помеѓу Универзитетот за информатички науки и технологии „Св. Апостол Павле“ и НУ Библиотека „Григор Прличев“, двете институции ја продолжуваат својата плодна соработка. Проректорката проф. д-р Устијана Речкоска Шикоска и директорот м-р Милчо Јованоски ги истакнаа…

Нашите бибилиотекари ќе учествуваат на Меѓународната конференција на библиотекари во Охрид

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

25 април, 2023 г.  Во Охрид на 27 и 28 април ќе се одржи Третата Меѓународна конференција на библиотекари „Библиотеките како ризница на движното културно наследство“ во организација на Библиотекарското здружение на Македонија. Со свои трудови ќе учествуваат над 100 библиотекари од земјава и странство….

Утре ќе го одбележиме Светскиот ден на книгата и авторското право

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

23 април, 2023 г.  Во чест на 23 Април, Светскиот ден на книгата и авторското право, востановен од УНЕСКО во 1995 година, утре – напладне ( понеделник ) во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид ќе се одржи традиционалната свеченост посветена на книгата. Овој датум…

Пандалф Вулкански е добитник на првата награда на Конкурсот за песна за деца „Тоде“

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

8 март, 2023 г.  Вчера во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид, се доделија наградите на најдобрите песни што учествуваа на анонимниот Конкурс за најдобра необјавена песна за деца „Тоде“, распишан во чест на Тоде Илиевски. Првата награда ја доби Пандалф Вулкански, за песната „Алиса…

Почина роднокрајниот автор Љупчо Јакимоски

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

Вчера во Скопје  по кусо боледување во 61-та година од животот почина Љупчо Јакимоски, роднокраен автор и  поранешен директор на МИА и МРТ.Јакимоски е роден во 1961 година, во село Велестово, Охрид. Завршил Филолошки факултет во Скопје- група Историја на книжевностите на народите на СФРЈ….

Стихови, песни и подароци по повод 8 Март

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

7 март, 2023 г.  Во петокот, во пресрет на 8 Март – Денот на жената во Прличевата одаја во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид  се одржа работилница и средба меѓу ученици, наставници и хумани волонтери. Настанот со речиси двочасовна работилница го  отворија ученици од…

Охрид ќе биде домаќин на Меѓународна конференција од областа на библиотекарството

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

24 февруари, 2023 г.  На 27 и 28 април годинава, Охрид ќе биде домаќин на Третата Меѓународна конференција „Библиотеките како ризница на движното културно наследство“. Организатор е Библиотекарското здружение на Македонија ( БЗМ ) а финансиски помогнато од Министерството за култура на Република Северна Македонија. …

Д-р Вељаноска -декан на Правниот факултет во Кичево подари свои трудови за Библиотеката

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

20 февруари, 2023 г.  Деновиове во посета на нашата НУ Библиотека „Григор Прличев“ беше деканот на Правниот факултет од Кичево, проф. д-р Светлана Вељаноска.  Таа на директорот на нашата Библиотека м-р Милчо Јованоски му подари дел од своите стручни книги од областа на правото. Книгите…