Актуелно

Почина писателот и публицист Мишо Јузмески

Почина писателот и публицист Мишо Јузмески

1 мај, 2021 г. Синоќа, ненадејно во 55 година од животот не напушти Мишо Јузмески од Охрид.  Јавноста ќе го запомни како водич, туристички агент, автор  и преведувач. Покрај својот мајчин македонски јазик, тој зборуваше  неколку европски јазици: бугарски, холандски, германски, англиски, француски, италијански, српски и шпански. Во 1992 година учествувал во работата на првата приватна радио станица во Охрид. Во Супер радио...

Излезе стихозбирката „Мајка“ од Вера М Самарјанин

Излезе стихозбирката „Мајка“ од Вера М Самарјанин

27 април, 2021  Во издание на НУ Библиотека „Григор Прличев“од Охрид излезе од печат најновата, 72 книга од Вера М Самарјанин „Мајка“. -Во стихозбирката  „Мајка“ на Самарјанин,  секој нејзин стих, ако успеете да проникнете ќе разберете дека носи индивидуални пораки, ама и една универзална вредност која од нив зрачи како Сонцето, напиша рецензентот Милчо Јованоски. Пишувајќи за Самарјанин и стихозбирката Јованоски ќе додаде:...

Го започнавме проектот: „За вкусовите се дискутира“

Го започнавме проектот: „За вкусовите се дискутира“

23 април, 2021 г.  Синоќа преку интернет платформата Зум во пресрет на 23 Април – Светскиот ден на книгата и авторското право НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид и Здружението  за промоција на култура, спорт и образование „Младински културно образовен центар Соната “ - Охрид преку првата онлајн средба го започнаа проектот „За вкусовите се дискутира“. Преку овој своевиден Клуб на читатели кој...

И НУ Библиотека „Григор Прличев“ се вклучува во Годината на Конески

И НУ Библиотека „Григор Прличев“ се вклучува во Годината на Конески

21 април,2021 г. Во пресрет на 23 Април – Светскиот ден на книгата и авторското право НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид и Здружението  за промоција на култура, спорт и образование „Младински културно образовен центар Соната “ – Охрид, потпишаа Меморандум за соработка. Целта е преку воспоставување и спроведување заеднички Проект: „Да читаме, раскажуваме и да откриваме нови светови“ да се популаризираат книги,...

Родени во април

Родени во април

 20 април, 2021 г.  И годинава, на виртуелен начин  поради пандемијата НУ Библиотека симболично ги одбележува родендените на роднокрајни автори. Во април родени се следните творци: Миле Волканоски , Боро Ситникоски, Куртиш Демироски, Дамјана Видическа и Мишел Јузмески.Ѓоко Чингоски и Ристо Николески. Сите кои се заинтересирани да ги прочитаат нивните дела, потсетуваме дека тие се изложени во роднокрајното одделение а примероци од нивните...

Денеска се навршуваат 41 година од смртта на Ванчо Николески

Денеска се навршуваат 41 година од смртта на Ванчо Николески

15 април,2021 г НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид и ООУ „Ванчо Николески“ од Лескоец заеднички ја одбележуваат четриесет и првата годишнина од смртта на големиот, македонски писател и поет за деца Ванчо Николески. Тој е основоположник на детската литература кај нас и даровит автор за кого и денеска се прераскажуваат безброј анегдоти.   Кој е  всушност Ванчо Николески ? Ванчо Николески е...

Извршивме дезинфекција и дератизација во нашата Библиотека

Извршивме дезинфекција и дератизација во нашата Библиотека

2 април, 2021 г. Во рамките на преземањата за превентивна заштита на здравјето на вработените и на корисниците  на услугите во време на корона, НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид спроведе дезинфекција и дератизација на работниот простор. Стручни лица од Центарот за јавно лица ја спроведоа дезинфекцијата и дератизацијата во канцелариите  на библиотеката и во богатото депо со книги НУ Библиотека

Втори април е Светски ден на литература за деца

Втори април е Светски ден на литература за деца

2 април, 2021 г. Втори април  е Светскиот ден на литература за деца На денешен ден е роден светски познатиот  дански книжевник и писател на бајки Ханс Кристијан Андерсен. Тој е автор на бајките: „Царевото ново руво“, „Оловниот војник“, „Малата сирена“, „Снежната кралица“, „Принцезата на зрно грашок“, „Девојчето со кибритчињата“ и „Палешка“. Сите тие во себе носат  универзални пораки, што се раскажуваат и се...

Конкурс за најдобра поетска творба: „За Прличев и Охрид каков што тој го сакал“

Утре НУ Библиотека „ГригорПрличев“ ќе спроведе дезинфекција и дератизација

1 април, 2021 г.  Во рамките на преземањата за превентивна заштита на здравјето на вработените и на корисниците  на услугите НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид утре – петок ќе  спроведе дезинфекција и дератизација на работниот простор. Оваа превентивна активност ќе ја спроведе Екипа на Центарот за јавно здравје од Охрид. Од Библиотеката ја информираат јавноста и читателите дека утре Библиотеката ќе биде...

„Побуди и белешки“ нова книга од Зоран Јакимовски

„Побуди и белешки“ нова книга од Зоран Јакимовски

31 март, 2021 г.  Деновиве во издание на ПНВ Публикации излезе од печат книгата „Побуди и белешки“ од роднокрајниот автор Зоран Јакимоски Најновото дело на Јакимовски, всушност е плод на неговата дводецениска рецензентска работа, пишувајќи огледи за колегите – творци. „Побуди и белешки„ содржи десет негови рецензии посветени на делата на Смиле Наумоски – Брсјак, Поли Муканова од Бугарија, Лидија Стефановска, Марина Икономова...

Page 16 of 21 1 15 16 17 21

Поврзани вести

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?