Актуелно

Министерството за култура одобри 19 проекти на НУ Библиотека „Григор Прличев“

Министерството за култура одобри 19 проекти на НУ Библиотека „Григор Прличев“

9 февруари, 2024 г. НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид ќе добие од Министерството за култура околу 1 200 000 денари за 19 проекти што се близу до средствата одобрени и реализирани во претходната 2023 година. Вработените се задоволни од одобрените средства и проекти преку кои ќе продолжи трендот на успешно работење на библиотеката и нејзино отворање на локален, државен и меѓународен план,...

Библиотеката „Григор Прличев“ достојно му се оддолжи на Патронот

Библиотеката „Григор Прличев“ достојно му се оддолжи на Патронот

6 февруари, 2024 г.  Денеска во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид со изведбата на Прличевата „1762 лето“, извадоци од „Автобиографијата“, беседата на д-р Елизабета Шелева и доделувањето на наградата за најдобра беседа на Алма Шемо заврши годинашното издание на манифестацијата „Прличеви беседи“. Честа годинава да беседи за Прличев во рамките на „Охридската визита“ во Библиотеката и припадна на професор д-р Елизабета Шелва...

НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид со богата програма за Прличев

НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид со богата програма за Прличев

4 февруари, 2024 г.  Настанот во НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид во рамките на традиционалната манифестација „Прличеви беседи“ во вторник ( 6 февруари ) од 13 часот ќе биде во знакот на одбележувањето на 130 годишнината од објавувањето на  неговата „Автобиографија“. „Охридската визита“ ќе започне со изведбата на неповторливата „1762 лето“ во инструментална изведба на КУД „Ѓердан од бисери“ а извадоци од...

Поемата „Цветко“ под шифрата „Когито“ е најдобрата поема на Конкурсот „Григор Прличев“

Беседата  „Како против пизмата? “ под шифра: „Адет госпоари“ најдобра на Конкурсот на НУБ „Григор Прличев“ од Охрид за 2024

29 јануари 2024 г.  Во пресрет на манифестацијата „Прличеви беседи“ 2024 годинава по втор пат НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид распиша  Конкурс за избор на најдобра беседа посветена на нашиот патрон, големиот поет и преродбеник Григор Прличев на тема „Како против пизмата?“ Од пристигнатите беседи на распишаниот Конкурс комисијата оценувајќи ја  нивната уметничка, јазична и естетско – етичка содржина за најдобра ја...

Лани кај нас профункционираа обработката на периодиката и книговезницата

Лани кај нас профункционираа обработката на периодиката и книговезницата

22 јануари, 2024 г.  По повеќе од 15 години пауза во НУ Библиотека „Григор Прличев“ профункционира во целосна смисла на зборот одделот за обработка на сериски публикации. Наталожената со години периодика библиотекарот  Владимир Куциноски, по поминатите стручни обуки започна да ја селектира и внесува во COBISS 3 системот. На COBISS 3 можат да се побараат податоци, но и да се користат во читалната...

Годината ни почна убаво во еден ден 54 читатели во Библиотеката

Годината ни почна убаво во еден ден 54 читатели во Библиотеката

3 јануари, 2024 г.  Вчера, првиот работен ден во Новата 2024 година за НУ Библиотека „Григор Прличев“ помиона повеќе од успешно.  Во еден ден да вратат или зајмат книги дојдоа 54 читатели - наши сограѓани. Прва во библиотеката дојде новинарката Валентина Неловска. На читателите им беа подолени и новогодишни честитки кои претходно во библиотеката ги изработија ученици од ООУ „Христо Узунов“ од Охрид....

Поемата „Цветко“ под шифрата „Когито“ е најдобрата поема на Конкурсот „Григор Прличев“

Конкурс за најдобра беседа во чест на Прличев, на тема: Како против пизмата?

15 декември, 2023 г.  Во пресрет на манифестацијата "Прличеви беседи" 2024 година НУ Библиотека "Григор Прличев" од Охрид распишува Конкурс за избор на нјдобра беседа посветена на нашиот патрон, големиот поет и преродбеник Григор Прличев на тема: Како против пизмата?  Познато е и од неговата „Автобиографија“ дека Прличев најчесто држел беседи пред охриѓани во црквата „Св. Богородица – Перивлепта“. Често зборувал и за...

Утре симболично го отовораме депото за редок библиотечен фонд

Утре симболично го отовораме депото за редок библиотечен фонд

6 декември, 2023 г.  Утре – четврток од 12 часот во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид со пригодна свеченост  со наслов: „Св Климент во колективната меморија на Охрид “ ќе биде одбележан 8 Декември – Денот на Св. Климент Охридски – Патронот на градот. Оваа 2023 година со финансиска помош од 300 000 денари од страна на Министерството за култура на Република...

„Поетот Ацо Шопов низ призмата на критичарот Милан Ѓурчинов“

„Поетот Ацо Шопов низ призмата на критичарот Милан Ѓурчинов“

15 ноември, 2023 г.  Оваа 2023 година е прогласена за Година на Ацо Шопов по повод 100 годишнината од неговото раѓање. Во одбележувањето на овој голем и значаен јубилеј во петок 17 ноември од 12 часот со пригоден настан ќе се вклучи и НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид. Настанот ќе се одржи под мотото: „Поетот Ацо Шопов низ призмата на критичарот Милан...

Започна ревизијата на книжниот фонд во НУ Библиотека „Григор Прличев“ Охрид

Започна ревизијата на книжниот фонд во НУ Библиотека „Григор Прличев“ Охрид

6 ноември, 2023 г.  Минатата недела пробно а од денеска и официјално започна законската ревизија која се спроведува на секои пет години на целокупниот книжен фонд во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид.  Во овој значаен зафат сè до неговото завршување на стручен или друг начин ќе бидат вклучени сите вработени во Библиотеката.  Читателите и натаму нормално ќе можат да ги користат услугите...

Page 2 of 21 1 2 3 21

Поврзани вести

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?