Утре промоција на „Стихописани слики“ од Митко Ц. Колјушевски

Утре промоција на „Стихописани слики“ од Митко Ц. Колјушевски

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно 04 Oct 2022

4 октомври, 2022 г. 

Во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид утре – среда во 12.00 часот ќе биде промовирана  книгата „Стихописани слики“ од роднокрајниот автор Митко Ц. Колјушевски.

Митко Ц. Колјушевски е роден 1949 год. во Охрид. По професија – Водител на процеси во М.М. Насока (во пензија). По вокација музичар (пеење, гитара, тапани и др. Ударни инструменти). Автор е на песните,,Стариот Фенер” ,,Охридски стари трубадури”, ,,Месецот ти плете коприна“…

Се потпишува на аранжманот на повеќе македонски народни песни. Колјушевски е еден  од основоположниците и долгогодишен член на ансамблот за староградска музика „Самуил“ и групата„Цар Самуил“.

Има издадено две збирки со текстови од македонски народни и обнародени песни: – ПЕСНА ТИ ПЕАМ МАКЕДОНКО – МАКЕДОНСКО ДЕВОЈЧЕ-РОСНО КОКИЧЕ Застапен е во повеќе алманаси и поетски збирки, а „Стихописани слики“ му е прва самостојна збирка песни.

Промотор ќе биде рецензентот на стихозбирката  писателот Мирко Томовски. Тој во својот рецензентски текст ќе напише: Четириесет и петте творби,преку мноштвото директни насочувања, создаваат поетско дело како суверен сведок за идентитетот, традицијата, културата и уметноста, сите собрани во љубовта и тоа не само во еден културен контекст како нашиот, туку и како светско колективно добро, при тоа овозможувајќи да се комуницира со едно уметничко видување како документ на реалноста, сѐ со цел да ги активира најпасивните механизми за восприемање на носталгичноста и љубовта.

Промоцијата ќе ја води и стихови ќе чита поетесата Маја Мојсова.

НУ Библиотека