„Прличеви беседи 2022“ -Ние и нашиот Патрон Григор Прличев

„Прличеви беседи 2022“ -Ние и нашиот Патрон Григор Прличев

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно 02 Feb 2022

2 февруари, 2022 г. 

Националната установа Библиотека „Григор Прличев“ со промоција на монографијата „Прличеви беседи – хроника на еден културен настан“ ( 1952 – 2022) од авторите: Милчо Јованоски и Гордана Змејковска се вклучува во традиционалната манифестација „Прличеви беседи“ 2022.

Со промоцијата на монографијата  НУ Библиотека „Григор Прличев“  ќе ја одбележи 70 годишнината од почетокот на култната манифестација „Прличеви беседи“.

-Основа, да почнеме и да продолжиме со истражувањето ни беше првата монографија од авторот Маринела Јовановиќ која го опфаќа периодот од 1952 година заклучно со 1996 година. Нејзини издавачи се: Градската библиотека „Григор Прличев“, Радио Охрид и книгоиздателството „Мацедониа Прима“.  Ние, како автори продолживме, таму каде што се застанало и преку документи, фотографии и искажувања се надеваме дека како наш залог за идните генерации уште еднаш ги зацврстивме историските и развојните факти, за седумте децении и посебно за последните 25 години сврзани со настаните од „Прличевите беседи“ одржани во нашата матична НУ Библиотека која со гордост го носи името на својот Патрон – Григор Прличев. Концепциски, оваа монографија е збогатена со сеќавања и беседи за Прличев од наши и странски писатели и поети. На површина излегуваат нови факти и нешта кои до денеска не сме ги знаеле или не биле доволно разјаснети.  Монографијата не е само гола фактографија на настани и хроника, туку содржи и низа стручни елементи и научни истражувања кои „шетаат“ во длабочина и широчина низ животот и творештвото на преродбеникот Прличев, веалт авторите Јованоски и Змејковска.

Издавањето на монографијата финансиски  е помогнато од Министерството за култура и Општина Охрид.

Промотор на монографијата ќе биде новинарот и публицист Владо Жура, извадоци ќе чита Анета Јованоска а Прличевата „1762 лето“ ќе ја изведат оркестарот и пејачката група на ФА „Бисери“ при Центарот за култура „Григор Прличев“ под уметничко раководство на Татјана Тренеска.

Промоцијата со почитување на сите Ковид -19 мерки ќе се одржи во малата сала на Центарот за култура „Григор Прличев“ во сабота 5 февруари од 13 часот.

НУ Библиотека