Обновен лектирниот фонд за децата од основно образование и збогатен фондот за најмалите читатели

Обновен лектирниот фонд за децата од основно образование и збогатен фондот за најмалите читатели

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги 22 Sep 2021

22 септември, 2021 г.

НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид пред почетокот и на оваа учебна година се потруди да го збогати и осовремени книжниот фонд со лектирни изданија и за основците.

Старите и амортизирани книги заминуваат во депото на библиотеката а со новата набавка не само што е извршена нивна замена, туку и бројот на примероците е далеку поголем за повеќе ученици одеднаш да можат да го прочитаат бараниот наслов.

Тоа е причина повеќе основците да се зачленат во Библиотеката и да ја продолжат дружбата со лектирите.

Потсетуваме дека годишната членарина за ученици е 200 а за возрасни 300 денари.

Од новата понуда на старите, добри наслови ги издвојуваме:

„Робинзон Крусо“ од Даниел Дефо, „Автобиографијата“ од Григор Прличев, „Калеш Анѓа“ од Стале Попов, „Збунети години“ од Велко Неделковски.

Од денеска подготвени за првите читатели чекаат и следните наслови:

„Времеплов“ од Џорџ Херберт Велс, „Трнливата полјанка “ од Катажина Рирх, „Уципуци си го бара домот“ од Зане Зуста , „Сонот на Ѕуница“ од Филиз Оздем и „Леле ми се скрши срцето“ од Елиф Јеменџи.

Работното време на пултот за издавање од понеделник до петок е од 8 и 30 до 18 и 30 часот.

НУ Библиотека