Околу нас

На денешен ден, пред 112 г. починал преродебеникот Кузман Шапкарев од Охрид

На денешен ден, пред 112 г. починал преродебеникот Кузман Шапкарев од Охрид

18 март, 2021 г.  Кузман Анастасов Шапкарев е роден на 1 февруари 1834 година во Охрид, во семејство на бедни и неписмени родители. Самиот тој за својот татко Анастас  ќе рече дека бил „прост и сиромав работник и сосема неписмен“. Мајка му,  Марија Стрезова, била таа што ќе инсистира да го школува Кузмана, па дури со свој труд заработувала за да му обезбеди...

Еколошка библиотека во Кина покриена со 40.000 дрвени гранки

Еколошка библиотека во Кина покриена со 40.000 дрвени гранки

1 март, 2021 г.  Библиотеката „Лијуан“ во близина на Пекинг претставува место за релаксација и прибежиште за луѓето што сакаат да избегаат од градскиот метеж. Многу посетители доаѓаат овде поради уникатниот дизајн на библиотеката. Градбата е дизајнирана од Ли Сијаодонг, професор на Универзитетот „Цингхуа“. Библиотеката е изградена од лесни материјали како дрво и гранки и самата се лади. Во изградбата било искористено само...

Светската критика за делото на Конески 100 год. од раѓањето на великанот од Небрегово

Светската критика за делото на Конески 100 год. од раѓањето на великанот од Небрегово

24 февруари, 2021 г. Во издание на „Матица македонска“ од Скопје, излезе од печат книгата „Светската критика за делото на Конески - 100 години од раѓањето на великанот од Небрегово“, во која се презентирани триесет текстови од истакнати писатели, критичари и научници од Велика Британија, Германија, Франција, Унгарија, Грција, Шпанија, Италија, Турција, Русија, Полска, Чешка, Данска, Романија, Србија, Црна Гора, Словенија и др....

Денес е Светски ден на мајчиниот јазик

Денес е Светски ден на мајчиниот јазик

21 февруари, 2021 г. Јазикот е богатство, оружје и еден културен белег на секоја заедница. Во светот постојат околу шест илјади јазици (воодушевувачки нели), а на половина од нив им се заканува исчезнување во многу делови од светот. Мајчиниот јазик кој го знаеме и говориме уште од мали нозе е идентитетски поврзан со нас и нашето постоење, тоа е јазикот на кој ни...

Разговор со Лилјана Пандева лауреат на Конкурсот „Григор Прличев“ за најдобра поема на македонски

Разговор со Лилјана Пандева лауреат на Конкурсот „Григор Прличев“ за најдобра поема на македонски

10 февруари, 2020 г. Лилјана Пандева е македонски поет, раскажувач и романсиер, родена е во 1964 година. Таа е автор на поемата „Капетаните“, избрана како најдобра на конкурсот  „Григор Прличев“ за 2020 година што секоја година се доделува во чест на познатиот охридски поет и преродбеник. Свеченоста по повод наградата се одржа  во  петокот во Центарот за култура „Григор  Прличев“  во Охрид со...

ЛУБ  од Струмица распиша литературен конкурс „Карневалска магија“

ЛУБ од Струмица распиша литературен конкурс „Карневалска магија“

8 февруари,2021 г. Комисијата  во Локалната установа библиотека “Благој Јанков - Мучето“ - Струмица, по повод карневалската манифестација во Струмица распишува:  К о н к у р с  за литературна творба (поезија и проза) на тема:  КАРНЕВАЛСКА МАГИЈА. Со литературни творби (поезија и проза)  посветени на Карневалот во Струмица, може да се конкурира во три категории: Ученици од основните училишта; Ученици од средните...

Зборник и видео издание на Охридската академија на хуманоста ќе бидат објавени на пролет

Зборник и видео издание на Охридската академија на хуманоста ќе бидат објавени на пролет

28 јануари, 2021 г.  На предлог на Романо Проди, поранешен италијански премиер и претседател на Европската Комисија, оваа пролет, ќе бидат објавени Зборник и видео издание на Охридската академија на хуманоста, по одржувањето на Мегународната Конференција: „Охридската школа на хуманизмот, од Средниот век до денес, во Европа и во светотот“. Зад изданијата застанува угледната институцијата – Архив на Европската унија, раководена од Проди,...

Сеќавања: 15 години од смртта на охридскиот писател Зоран Ковачески

Сеќавања: 15 години од смртта на охридскиот писател Зоран Ковачески

21 јануари, 2021 г. Како дел oд Програмата за одбележување на настани од областа на културата и годишниот календар, Општина Охрид денеска му оддава почит на големиот охридски и македонски писател Зоран Ковачески. Зоран Ковачески (1943-2006) детството и младоста ги минува во Охрид, каде што завршува основно и средно образование. Правен факултет завршува во Белград. Извесно време престојува во Скопје, а потоа се...

На денешен ден пред 191 година роден е охридскиот поет и преродбеник Григор Прличев

На денешен ден пред 191 година роден е охридскиот поет и преродбеник Григор Прличев

18 јануари, 20201 г. Григор Прличев е роден во Охрид на 18 јануари 1830 година. Потекнува од сиромашна фамилија. Неговиот татко починал кога Прличев имал шест месеци. Товарот да го издржува семејството паднал на мајка му бидејки дедо му бил стар и не можел да работи. Но затоа тој го научил да чита уште на четиригодишна возраст од стар грчки буквар. Откако го...

Охрид-Короната го зголеми интересот за читање

Охрид-Короната го зголеми интересот за читање

4 јануари, 2021 г.  ВО ПАНДЕМИЈАТА ОД КОВИД-19 МЕЃУ ПРВИТЕ НА УДАР СЕ НАЈДОА БИБЛИОТЕКИТЕ.ПРВО СЕ ЗАТВОРИЈА ЧИТАЛНИТЕ А ОД СРЕДИНАТА НА МАРТ ЦЕЛОСНО И БИБЛИОТЕКИТЕ.КНИГОХОЛИЧАРИТЕ СЕ СНАОЃАА НА СВОЈ НАЧИН.ОД БИБЛИОТЕКАТА „ГРИГОР ПРЛИЧЕВ“ ВО ОХРИД ВЕЛАТ ДЕКА ОД ЈУНИ ПО ОТВОРАЊЕТО НА УСТАНОВАТА И ВО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЈА СЕ ЗГОЛЕМИЛ И БРОЈОТ НА ЧИТАТЕЛИ И ИНТЕНЗИТЕТОТ НА ЧИТАЊЕТО КНИГИ.  Корона кризата во...

Page 8 of 12 1 7 8 9 12

Поврзани вести

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?