Актуелно

Роднокрајни автори родени во ноември

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

9 ноември 2020 г. Ноември е богат со родендени на наши роднокрајни автори. Во текот на овој месец според евиденцијата на Библиотеката се родени: Стојан Ристески, Димче Џајкоски, Димче Донески, Севим Адем – Сана, Митре Велјаноски и Никола Митровиќ – Бабе. Со своето плодно творештво…

Трите Лајонс клуба од Охрид со вредна донација за НУ Библиотека „Григор Прличев“

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

6 ноември, 2020 г.  Во новиот дел од НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид  започна монтажата на  софистициран систем за греење и ладење. Оваа вредна донација на барање на Библиотеката е обезбедена од трите активни Лајонс клубови од Охрид. „Од Библиотека беше побарана наша  помош…

Спомен – бистата на Прличев на нова локација, непосредно до Библиотеката

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

22 октомври, 2020 г.  Заврши дислокацијата на спомен – бистата на Григор Прличев на новиот простор помеѓу двете национални установи што го носат неговото име. По налог на Општина Охрид градежните работи за уредување на просторот и постаментот ги изведоа вработени на ЈП „Градски гробишта“…

Забрзано се прави новиот постамент за бистата на Прличев

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

20 октомври, 2020г. Од неодамна започна дислокацијата на спомен – бистата на Григор Прличев на новиот простор помеѓу двете национални установи што го носат неговото име. По налог на Општина Охрид градежните работи за уредување на просторот и постаментот ги изведуваат вработени на ЈП Градски…

Родени во октомври

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

9 октомври , 2020 г.  НУ „Григор Прличев“ од Охрид во ова време на Ковид – 19 секој месец ги одбележува со своја објава родендените на родонокрајните автори. Во октомври, според податоците од Библиотеката родени се: Блаже Тренески, д-р Павле Митрески и академик Миле Мичуновиќ…

Постхумно во Струга промовирани две книги од писателот Петко Шипинкаровски

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

5 октомври, 2020 г.  Вчера во Домот на културата „Браќа Миладиновци“ во Струга во организација на Културниот центар „Бран“ – Струга и Меѓународната ревија за литература „Бранувања“ се одржа Послание во чест на писателот Петко Шипинкаровски (1946-2020). На Посланието беа промовирани двете постхумно објавени книги:…

Излезе од печат новата книга на Академик Миќуновиќ „Максима“

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

1 октомври, 2020 г.  Во издание на НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид излезе од печат 108  книга на академик Миле Миќуновиќ под наслов „Максима“.  Авторот – проф. д-р Миќуновиќ објаснува зошто сега и зошто Максима? -Максима е кратка искажана мисла како принцип што се…

Роднокрајни автори родени во септември: Маленко, Ѓорѓиоски и Линдро

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

3 септември, 2020 г. НУ Библиотека „Григор Прличев“ и во време на пандемија, виртуелно ги одбележува родендените на роднокрајните автори, овој пат од оние родени во септември. Според евиденцијата на библиотеката во текот на овој месец се родени тројца автори: Димче Маленко,Боро Ѓорѓиоски и Милош…

НУ Библиотека „Григор Прличев“: Одделот за издавање ќе работи од 8 и 30 до 18 и 30

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

31 август, 2020 г.  Националната установа Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид по летната пауза од утре 1 септември го враќа старото – стандардно време за работа со читатели. Позајмувањето и враќањето книги во библиотеката ќе се одвива секој работен ден во терминот од 8 и…

Дел од творештвото на д-р Шароска достапно за читателите во нашата Библиотека

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

26 август, 2020 г. Деновиве НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид го збогати книжниот фонд со неколку изданија кои на библиотеката ѝ  ги подари сестрата на проф. д-р Митра Шароска, Ружа Ѓурчиноска а се дело на покојната професорка од Економскиот факултет во Скопје. Постхумно и…