Промоција на збирката раскази „Точно, точно и вистина“ од Методија Анѓелкоски

Промоција на збирката раскази „Точно, точно и вистина“ од Методија Анѓелкоски

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно 16 Mar 2023

16 март, 2023 г. 

Во сабота на 18 март од 11.00 часот во „Прличевата одаја“ на НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид ќе биде промовирана книгата „Точно, точно и вистина“ од роднокрајниот автор Методија Анѓелкоски.

Ова е прв, официјален  литературен обид на Анѓелкоски и во предговорот на книгата вели: – Зошто избрав наслов „Точно, точно и вистина“? Нели точно и вистина се синоними? Мојот став е дека се семантички слични, но не потполно еднакви. Вистината може да биде, и речиси без исклучок е – комплексна. Вистината може да содржи точни и недоволно точни искази кои нешто сугерираат. Во потрага по вистината, секогаш мора да имаме предвид една мудрост што преживеала низ вековите: „Делумната вистина многу често е голема лага.“ Затоа постојат точни искази и целосна вистина, вели Анѓелкоски и додава:  – Раскажав неколку раскази со кои се обидов да ја доловам оваа моја теза. Има и по некоја мисла што ме мачи, колку за да ги споделам оние работи кои ме држат буден ноќе – дури и кога сакам да заспијам.

Промотор на книгата ќе биде Симун Лешоски. Во име на издавачот Здружението „Креативна верига“ ќе зборува Јордан Коцевски а обраќање ќе има и Милчо Јованоски, директор на НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид.