Волонтери од Црвен крст Охрид беа во посета на нашата Библиотека

Волонтери од Црвен крст Охрид беа во посета на нашата Библиотека

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно 14 Jun 2022

14 јуни, 2022 г. 

Откако нашата НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид стана библиотека од отворен тип во овој пост ковид период интересот на нашите сограѓани да ни дојдат во  посетат е голем.  Вчера наши гости беа волонтери на Црвен крст – Охрид кои во рамки на ЦКА-  ПХВ ( Црвен крст во акција) – Промоција на хумани вредности.

Борче Исаковски, Ивана Котеска, Теа Николоска, Калина Стојаноска и Теодора Исијаноска заедно со останатите деца и колешките од библиотеката: Весна Симоноска, Елена Станкоска и Христина Трпеска го откриваа светот на книгите кој е најголем и највозбудлив токму во библиотеките.

Тие се запознаа со процесот на работа на библиотеката, го научиjа патот на книгата од издавачот преку набавката, обработката и се’ до одделот за зајмување а читаа свои и творби од познати, писатели и поети – домашни и странски.

Заеднички ги откриваа и пораките кои се кријат во делата  и често се патоказ за многу луѓе во животот.

Дел од здобиеното вчерашно искуство младите волонтери ветија дека ќе го вградат во нивниот завршен настан од Проектот кој е планиран за крајот на оваа или почетокот на идната недела.

НУ Библиотека