Роднокрајни автори родени во јуни

Роднокрајни автори родени во јуни

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно 08 Jun 2021

8 јуни, 2021 г. 

Виртуелно поради пандемијата НУ Библиотека „Григор Прличев“ традиционално потсетува на родендените на роднокрајните творци.

Според евиденцијата на библиотеката во јуни се родени авторите: Иван Трпоски, Бранко Цветкоски, Љупчо Јакимоски, Ванчо Николески и Стефан Костоски.

Во Роднокрајното одделение во библиотеката грижливо се чуваат нивните дела кои и денеска се актулени и сврзани со животот во Охрид и околината а во случајот со поетот и писател Иван Трпоски сврзани и со дијаспората. Тој долги години живее и твори во Сиднеј – Австралија а со мислата постојано е сврзан со неговото Волино.

НУ Библиотека