Во пресрет на патронот: Архивска ТВ снимка од Прличеви беседи 1968

Во пресрет на патронот: Архивска ТВ снимка од Прличеви беседи 1968

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно 04 Feb 2021

4 февруари, 2021 г. 

Погледајте ја  документарната снимка извлечена од архивата на МТВ – ТВ Скопје а посветана на манифестацијата „Прличеви беседи“ 1968 година – точно од пред 53 години кога во Охрид се одбележала 75 годишнината од смртта на Прличев.

Во емисијата има инсерти од одбележувањето на јубилејот сврзани со општинската и републичката прослава, како и настанот во ОУ „Григор Прличев“. Со свои искажувања и размисли за иднината на Прличевите беседи учествуваат и познати македонски филолози, историчари и подоцна академици.

Извор: МТВ