Нови книги

Излезе книгата „Љубов“ со песни од повеќе автори

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги

22 април, 2022 г.  Националната установа Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид, МаБиХ Македонија и Вера М Самарјанин, неодамна распишаа заеднички поетски конкурсот на тема: „Љубов“. Мај е месец на љубовта, младоста и убавината оттука организаторите решија да соберат творби посветени на оваа вечна и инспиративна…

Нови книги во Библиотеката

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги

24 февруари, 2022 г.  За седум дена во неделата – седум предлог книги кои веќе може да се зајмат во НУ Библиотека „Григор Прличев“ – Охрид. Од издавачката продукција на Литература.мк ви ги предлагаме следните наслови: „Автобиографија на Агата Кристи“, „Три желби“ од Лијан Моријати…

Нови наслови во библиотеката

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги

17 февруари, 2022 г. И оваа недела ви препорачуваме за читање уште шест нови наслови од домашната и светска издавачка продукција. На пултот за зајмување во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид можете да ги побарате следниве книги: „Куклата на Ана“ од Наде Стоиљковиќ во…

Нови наслови во НУ Библиотека „Григор Прличев“ – Охрид

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги

9 февруари, 2022 г.  И овој пат во понудата на НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид  се познати автори и книги, кои сигурно ќе го најдат патот и до најпребирливите сладоксуци на читањето.  “Бронзениот коњаник” од Паулина Сајмонс во издание на издавачката куќа Сакам Книги…

Најновите изданија промовирани на Прличевите беседи достапни за читателите

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги

8 февруари, 2022 г.  Годинашното издание на манифестацијата „Прличеви беседи“ организирана од институциите чиј патрон е познатиот поет и преродбеник Григор Прличев и координирана од Општина Охрид помина во знакот на три промоции на книги. Од денеска на пултот за издавање во НУ Библиотека „Григор…

Маре Ристеска од Охрид донира примероци од своите дела: „Безилез“ и „Драми“ во нашата библиотека

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги

28 декември, 2021 г.  Годинава на листата донатори на книги во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид е и м-р Маре Ристеска од Охрид. Таа е автор на романот „Безизлез“ и збирката „Драми“ промовирани уште во 2018 година кои оттогаш го пробиваат својот пат и…

Нова книга: „Иселувањето на Турците од Македонија во Турција, по Втората светска војна

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги

27 декември, 2021 г. Авторот Салим Кадри Керими неодамна во Нашата НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид донираше примерок од неговата книга „Иселувањето на Турците од Македонија во Турција, по Втората светска војна“. Салим Кадри Керими е историчар – кариерен дипломат во пензија – истражувач….

Запознајте ја Наташа Алексовска – Малечка и нејзиното творештво

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги

23 декември, 2021 г.  Авторката Наташа Алексовска од Куманово позната во јавноста под псевдонимот Малечка неодамна ги донира своите пет книги поезија и проза во нашата НУ Библиотека „Григор Прличев“. -Активно почнав да пишувам од јуни 2014 год. За неполни 2 месеци напишав 100 песни,…

„Песни“од Љиљана Крлеска

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги

20 декември, 2021 г.  Деновиве излезе од печат стихозбирката „Песни“ од Љиљана Крлеска, професорка по македонски јазик и литература во пензија.  Стихозбирката содржи 53 авторски песни поделени во три дела и се своевидна реминисценција на животот на авторката Крлеска. Преку своите стихови Љиљана умешно и…

„Неодоливо сино“ нова книга на Академик Миќуновиќ

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги

14 декември, 2021 г.  Излезе од печат 113 книга од Академик д-р Миле Миќуновиќ под наслов „Неодоливо сино“. Издавач е НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид. За што всушност се работи? Неодоливото сино e Охридското Езеро. Toa  е набљудувано од 30 места редоследно како што…