Околу нас

Томислав Османли – добитник на Рациновото признание

Томислав Османли – добитник на Рациновото признание

22 септември 2020 г. За книгата раскази „Парадоксион“ во издание на „ВиГ Зеница“ од Скопје, писателот Томислав Османли го доби Рациновото признание за 2020 година. За наградата одлучи жири-комисијата во состав: академик Катица Ќулавкова, претседател, Трајче Кацаров и Гордана Јовиќ-Стојковска, членови. Почесното Рациново признание за афирмација и популаризација на македонската литература и култура, надвор од границите на Македонија, годинава ќе оди во рацете...

Црвен крст – Охрид со конкурс на тема: „Чувајте се, за ние да бидеме среќни“

Црвен крст – Охрид со конкурс на тема: „Чувајте се, за ние да бидеме среќни“

15 септември, 2020 г.  Во рамки на активностите посветени 1 октомври, Меѓународниот ден на стари лица, Клубот за грижа за стари лица при Црвен крст Охрид објавува литературен и ликовен конкурс на тема „Чувајте се, за ние да бидеме среќни“. На конкурсот може да учествуваат учениците од основните и средните училишта на општините Охрид и Дебарца со дела од поезија, проза и ликовна...

DW: Јубилеи: 100 години од смртта на Цепенков и 100 години од раѓањето на Јаневски и Видоески

DW: Јубилеи: 100 години од смртта на Цепенков и 100 години од раѓањето на Јаневски и Видоески

7 септември,2020 г. Едни во Охрид, други од дома презентираат реферати. Вака во ова ковид време се одржува 47. Меѓународна научна конференција посветена на теми од областа на македонскиот јазик и литература. Што ќе донесе таa? Научниците лингвисти и теоретичари на литературата чија сфера на интерес е македонистиката, не дозволија короната да го сопре нивниот интерес и дружба. Странците ги нема, но се присутни...

Ирена Стефоска: Функцијата министер за култура за мене е голема чест и уште поголема одговорност.

Ирена Стефоска: Функцијата министер за култура за мене е голема чест и уште поголема одговорност.

31 август, 2020 г.  Во просториите на Министерството за култура денеска беше извршено примопредавање на должноста министер за култура меѓу досегашниот министер, д-р Хусни Исмаили, и новоименуваната министерка за култура, д-р Ирена Стефоска. Досегашниот министер, д-р Исмаили, на новоименуваната министерка за култура ѝ пожели срдечно добредојде во Министерството за култура и многу успех во мандатот, со оглед на нејзиното претходно искуство во областа...

Струга- дом на поезијата и во пандемија

Струга- дом на поезијата и во пандемија

29 август, 2020 г. Ковид-19 спречи фестивалот да биде во полн сјај, но не успеа да го одложи одржувањето. Струшките вечери на поезијата се одвиваат овде и таму, на далечина со помош на технологијата. Аплаузите одекнуваат двонасочно. Во Струга светската престолнина на поезијата ништо не е како порано. Холот на хотелот „Дрим“ е без поетите од странство а вчера и денеска прегратки  нема. Стравот...

Програма за Струшки вечери на поезијата за 2020 година

Програма за Струшки вечери на поезијата за 2020 година

24 август, 2020 г. Објавена е програмата за годинашните Струшки вечери на поезијата кои во време на пандемија на Ковид -19 е видозименета. Петок, 28.08.2020   11:00 | Изложба на Маријa Павловска, Лида Шерафатманд и Милко Нестороски   Пиано соба 20:30 | Официјално отворање на Струшки вечери на поезијата 2020 година Тераса на Хотел Дрим 21:00 | „Поетски меридијани” – Меѓународно поетско читање Тераса...

Судбината на струшкиот доктор во Прага и на рускиот класик Платонов

Судбината на струшкиот доктор во Прага и на рускиот класик Платонов

21 август, 2020 г. Две нови книги кои во основата ја имаат судбината на човекот и концентричните кругови во кои сите сме заробени. Трагичната судбина на струшкиот доктор Александар – Сандре Калајџиевски, се протега во отсечка од само 38 години. Роден во предилинденскиот период, во предилинденските и илинденски жртви останува сирак – татко му е обесен од турскиот аскер – а умира во...

32. „Поетска ноќ во Велестово“

32. „Поетска ноќ во Велестово“

19 август,2020 г. Со стиховите на Зоран Анчевски и изложба на скулптури на Димитар Филипоски, во петок на 21-ви август ќе започне 32. издание на интернационaлната манифестација, „Поетска ноќ во Велестово“. Програмата од првата поетска вечер, традиционално ќе се одржи на локацијата „Чешма“, а ќе биде збогатена со настап на „Skopje guitar trio“. Втората поетска вечер ќе се одржи на 22-ри август на...

Започна 53. Семинар за македонски јазик, литература и култура

Започна 53. Семинар за македонски јазик, литература и култура

Видете го  пригоднoто обраќање по повод отворањето на 53. Летна школа на МСМЈЛК на проф. д-р Весна Мојсова-Чепишевска, директор на Меѓународниот семинар за македонски јазик, литература и култура.  Наместо во Охрид  поради пандемијата со Ковид -19, годинава Семинарот е школа на далечина,преку Интернет.     Програма на Семинарот- кликнете на линкот: http://www.ukim.edu.mk/mk_content.php?meni=200&glavno=34            

Излезе новата 107 книга насловена „Метафора’ од Академик д-р Миле Миќунов

Излезе новата 107 книга насловена „Метафора’ од Академик д-р Миле Миќунов

6 јули, 2020 г. Метафора е јазично изразно средство на пренесување кога со називот на еден предмет или поим се именува друг поради сличност по некое обележје; воопшто, пренесно, сликовито изразување на некој поим. Книгата содржи 74 приказни од животот за да се сетиме, да се прашаме до каде со нашата аздисаност и немањето време за себеси и за блиските? Метафората е една...

Page 10 of 11 1 9 10 11

Поврзани вести

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?