Во нашата Библиотека беше претставен творечкиот опус на Валерио Орлиќ, истакнат поет од Хрватска

Во нашата Библиотека беше претставен творечкиот опус на Валерио Орлиќ, истакнат поет од Хрватска

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно 26 May 2022

26 мај, 2022 г. 
Како дел од големата турнеја по Македонија и Албанија, како и неговата земја, денеска во Охрид, беше претставен творечкиот опус на Валерио Орлиќ, истакнат поет од Хрватска.


Настанот беше во организација на НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид , при што беше промовирана и неговата најнова збирка поезија “Љубов распослана по морето”.


За поетското создавање на големиот пријател на Македонија, Валерио Орлиќ говореше познатиот новинар и публицист Веле  Митаноски.Тој рече:  – Некои се “Господари на прстените”, но нашиот себествојсвен Валерио е “Господар на своето време” (истоимена збирка од 2003-та година) на својот стих.

Тој може да живее и во државната метропола Загреб, но Ријека му “више паше”. Од Риека помалку се гледа, како политички подобните, воопшто и во литературата, незаслужено профитираат, не сака да биде дел од таа “непотистичка пајакова мрежа”. За уметноста се живее – од уметноста не се живее.

Поетите често пеат и сонуваат за слободата. Поетиоте не признаваат окови. На вистинските поети, поезијата им доага како дух на животот. Орлиќ, низ песните, е во потрага по својот душевен мир, неговата слобода е исконска и поетски вдахновена, рече Митаноски.

Директорот на нашата НУ Библиотека „Григор Прличев“,  Милчо  Јованоски на поетот Орлиќ му врачи  благодарница во знак на сеќавање на промоцијата во Охрид како и неколку  изданија од нашата издавачка програма.


Покрај во Охрид, Орлиќ ќе биде претставен и во Битола на 31 мај, а во меѓ увреме, ќе учествува на поетскиот фестивал “Поетски вечери” во Корча Албанија, од 28 мај.

НУ Библиотека