Родени во октомври

Родени во октомври

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно 08 Oct 2021

8 октомври, 2021 г.

Во октомври, според податоците од Библиотеката родени се следните роднокрајни автори: Блаже Тренески, д-р Павле Митрески и академик Миле Миќуновиќ последните двајца се’ уште творат.

ПАВЛЕ МИТРЕСКИ  12.10.1932 ВИШНИ

БЛАЖЕ ТРЕНЕСКИ  12.10.1931 ВРБЈАНИ

МИЛЕ МИЌУНОВИЖ 12.10. 1951 КИЧЕВО

Проф. д-р Митрески лани по повод  60 години од творештвото промовираше три нови историски публикации.

Д-р Миле Миќуновиќ меѓу двата родендени објави четири книги а последната 112 книга беше објавена овој август и е со наслов: „Ден на државноста на Црна Гора во Скопје“

Роднокрајниот автор, покојниот Блаже Тренески ќе остане забележан во меморијата на Охрид како творец на  стихозбирки за деца и собирач на народното фолклорно творештво од Охрид и Дебрца.

НУ Библиотека