Интересни факти за Нобеловата награда за литература

Интересни факти за Нобеловата награда за литература

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас 08 Oct 2021

8 октомври, 2021 г. 

Нобеловата награда за литература е основана во 1901 година. Ја доделува Шведската академија за литература во Стокхолм. Досега, наградата е доделена 114 пати.

Нобеловата награда за литература не беше доделена во 1914, 1918, 1935, 1940-1943 година.

Таму се 118 добитници на Нобелова награда за литература . Само 4 пати во историјата на наградата – во 1904, 1917, 1966 и 1974 година, таа беше доделена на двајца уметници. Ниту еднаш, ист автор двапати не ја доби Нобеловата награда за литература.

Најмладиот добитник е британскиот писател и поет Рудијард Киплинг. Го добил во 1907 година кога имал 42 години. Најстарата добитничка на наградата е британската писателка Дорис Лесинг. Во 2007 година, кога ја доби Нобеловата награда, таа имаше 88 години.

Од сите добитници на Нобелова награда за литература, 16 се жени. Првата од нив е шведската писателка Селма Отилијана Лувиса Лагерлоф, а последна е полската писателка Олга Токарчук.

Првиот добитник на Нобеловата награда за литература е францускиот поет Рона Сули Прудом. Две лица одбија да ја добијат Нобеловата награда за литература – рускиот писател Борис Пастернак во 1958 година и францускиот филозоф Џенан -Пол Сартр – во 1964 година.

Винстон Черчил ја доби Нобеловата награда за литература во 1953 година (во тоа време беше премиер на Велика Британија). Помеѓу 1945 и 1953 година, тој беше номиниран за награда за литература 21 пати и двапати за Нобелова награда за мир.

Најчесто, добитниците на Нобеловата награда за литература пишуваат на англиски – 29. Проследено со француски – 14, германски – 13, шпански – 11, шведски – 7, италијански – 6, руски – 5.

Во 2018 година, немаше Нобелова награда наградени за литература и во 2019 година беа објавени двајца лауреати. Шведската академија ја донесе одлуката бидејќи нејзиното членство се намали, како и нејзиниот кредибилитет, по обвинувањата за сексуален напад и финансиска злоупотреба.

Поради скандалите , во 2018 година Шведската академија создаде нов Нобелов комитет за литература заедно со Нобеловиот фонд. Се состои од пет членови на академијата и пет експерти – критичари и издавачи.

https://novatv.mk/

НУ Библиотека