Зборник и видео издание на Охридската академија на хуманоста ќе бидат објавени на пролет

Зборник и видео издание на Охридската академија на хуманоста ќе бидат објавени на пролет

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас 28 Jan 2021

28 јануари, 2021 г. 

На предлог на Романо Проди, поранешен италијански премиер и претседател на Европската Комисија, оваа пролет, ќе бидат објавени Зборник и видео издание на Охридската академија на хуманоста, по одржувањето на Мегународната Конференција: „Охридската школа на хуманизмот, од Средниот век до денес, во Европа и во светотот“.

Зад изданијата застанува угледната институцијата – Архив на Европската унија, раководена од Проди, а ќе бидат промовирани во Фиренца каде што тој е Претсетател на институцијата Архив на Европската унија.

Годинашниот добитник на Светската награда на хуманизмот, академик Абдулах Шарчевиќ од Сараево, исто така, земјава и Охрид ги издвои како духовна светлина, која ќе го покажува патот на хуманизмот во филозофијата на хуманизмот во Европа и светот.

„Охридската школа на хуманизмот, од Средниот век до денес, во Европа и во светотот“, годинава на едно место собра над 40 учесници, видни интелектуални, универзитети и политички величини, кои го одбележаа јубилејот – 15 години од Свеската награда на хуманизмот.

Со ова меѓународно признание Охрид и земјава ги овенчаа бесмртните имиња на светската култура и наука, меѓу кои на Даисаку Икеда (Јапонија), Маноел де Оливеира (Португалија) нобеловците Александр Солжењицин (Русија) и Херта Милер (Германија), Рави Шанкар (Индија) Питер Брук (Велика Британија) Џон Ралстон Сол (Канада), Светлин Русев (Бугарија) Романо Проди (Италија), Вида Огненовиќ (Србија), Георги Старделов (Република Северна Македонија) и годинашниот добитник академик Абдулах Шарчевиќ (Босна и Херцеговина).

За следната година е предвидено, по официјалната одлука на Советот на општина Охрид, да се инаугурира спомен-обележје кај Долна Порта, со имињата на сите досегашни добитници, заедничко дело на Светлин Русев од Бугарија и Дарко Башески од Северна Македонија.

Извор: Министерство за култура