Забрзано се прави новиот постамент за бистата на Прличев

Забрзано се прави новиот постамент за бистата на Прличев

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно 20 Oct 2020

20 октомври, 2020г.

Од неодамна започна дислокацијата на спомен – бистата на Григор Прличев на новиот простор помеѓу двете национални установи што го носат неговото име.

По налог на Општина Охрид градежните работи за уредување на просторот и постаментот ги изведуваат вработени на ЈП Градски гробишта – Охрид.

Идејата за дислокација е уште од мигот кога до поранешната локација на бистата беа поставени подземните контејнери а јавноста излезе со бурни реакции.

Преместување на споменикот бараше и НУ Библиотека „Григор Прличев“.

Општина Охрид подготвителните работи ги започна од почетокот на годинава , но поради студот и подоцна појавата на Ковид -19 работите беа запрени.

НУ Библиотека „Григор Прличев“