ДПМ со конкурс за доделување на наградата „Даница Ручигај“

ДПМ со конкурс за доделување на наградата „Даница Ручигај“

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас 13 Oct 2020

 13 октомври 2020 г. 

Друштвото на писатели на Македонија традиционално го распишува конкурсот за доделување на наградата „Даница Ручигај“ за најдобра поетска книга од писателка-членка на ДПМ, објавена во тековната година.

Во конкуренција за ова признание ќе влезат стихозбирките објавени од ноември 2019 година до крајот на октомври 2020 година. Со оглед на моменталната ситуација со ковид-19, авторките и издавачите треба да ги достават книгите во електронска форма на адресата на ДПМ – drustvonapisateli@gmail.com (со назнака за конкурсот за наградата „Даница Ручигај“) најдоцна до 10 ноември 2020 година. Наградата се состои од плакета и ќе биде врачена на настан кој ќе соодветствува на мометалната ситуација.

Доделувањето на оваа награда е дел од активностите на Клубот на писателките-членки на ДПМ, што го носи името на познатата македонска поетеса Даница Ручигај, која загина во скопскиот земјотрес во 1963 година.

НУ Библиотека