Author: Milco Jovanoski

Ноември богат со родендени на роднокрајни автори.

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

1 ноември, 2021 г.  Евиденцијата на нашата НУ Библиотека „Григор Прличев“ вели дека во ноември се родени: Стојан Ристески, Димче Џајкоски, Димче Донески, Севим Адем – Сана, Митре Велјаноски и Никола Митровиќ – Бабе. Секој од нив со своето творештво оставил и уште остава трајна…

Марија Ѓиноска од ООУ „Живко Чинго“ најдобра

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

29 октомври, 2021 г.  Ученичката Марија Ѓиноска од деветто одделение од ООУ „Живко Чинго“ од Велгошти го освои првото место на Општинскиот натпревар „Млади библиотекари“ за  2021 година. Нејзин ментор е наставничката Снежана Стојаноска. Ѓиноска ќе го претставува Охрид на Државниот натпревар „Млади библиотекари“ кој…

Излезе новиот број од списанието „Библиотекарство“

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

28.10.2021 г. Деновиве излезе од печат списанието „Библиотекарство”. Во него се објавени и два стручни труда од областа на библиотекарството подготвени од нашите колешки. М-р Мариче Боздоганова, советник библиотекар пишува на тема: Промени, визии во библиотечното работење а  м-р Елена Станкоска – библиотекар се задржува…

Шест нови книги за деца со шарени страници и нови светови

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги

27 октомври, 2021 г.  Детскиот оддел на НУ Библиотека „Григор Прличев“ деновиве е збогатен со уште шест книги кои ги чекаат новите читатели. Се работи за следните интересни наслови:„Новиот цар“ од Томислав Османли. Ова е првиот драмски текст кај нас на тема од Библијата. Османли…

Се одржа општинскиот натпревар „Млади библиотекари“

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

25 октомври, 2021 г.  Во организација на НУ Библиотека „Григор Прличев“ – Охрид во петокот се одржа традиционалниот општински натпревар „Млади библиотекари“. И во услови на Ковид -19 со почитување на сите протоколи библиотека се покажа како добар домаќин.     Се натпреваруваа осум ученици…

Нови сликовници за новите генерации деца

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги

20 октомври, 2021г.  НУ Библиотека „Григор Прличев“ неодамна го збогати својот фонд со неколку изданија од сликовници кои сигурни сме дека ќе го привлечат вниманието за нивно читање од страна на децата и нивните родители. Оваа среда ви претставуваме шест сликовници од едицијата „Мала Европа“…

Конкурс за најдобра поема „Григор Прличев“ за 2021

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

14 октомври, 2021 г. Конкурсот за избор на соодветната поема трае заклучно до 14-ти ноември 2021 година. Тематската содржина на поемата со која што се конкурира е од слободен карактер, поемата не смее да биде помала од 912 стихови и секој педесетти стих треба да…

Во Скопје Втор форум на Библиотечната унија на НР Кина и ЦИЕ

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

13 октомври, 2021 г.  Во Градската библиотека „Браќа Миладиновци“ во Скопје беше отворен дводневниот Форум на Библиотечната унија, основана во 2018 година, за соработка меѓу библиотеките од Народна Република Кина и библиотеките од земјите од Централна и од Источна Европа. На Форумот, меѓу другите, се…

Интересни факти за Нобеловата награда за литература

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

8 октомври, 2021 г.  Нобеловата награда за литература е основана во 1901 година. Ја доделува Шведската академија за литература во Стокхолм. Досега, наградата е доделена 114 пати. Нобеловата награда за литература не беше доделена во 1914, 1918, 1935, 1940-1943 година. Таму се 118 добитници на…

Родени во октомври

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

8 октомври, 2021 г. Во октомври, според податоците од Библиотеката родени се следните роднокрајни автори: Блаже Тренески, д-р Павле Митрески и академик Миле Миќуновиќ последните двајца се’ уште творат. ПАВЛЕ МИТРЕСКИ  12.10.1932 ВИШНИ БЛАЖЕ ТРЕНЕСКИ  12.10.1931 ВРБЈАНИ МИЛЕ МИЌУНОВИЖ 12.10. 1951 КИЧЕВО Проф. д-р Митрески…