Author: Milco Jovanoski

Потпишани се договорите за проектите кои ќе ги финaнсира Министерството за култура

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

22 февруари, 2022 г.  Во Националната установа Библиотека „Григор Прличев“од Охрид се задоволни со доделените средства во висина од над еден милион и четиристотини илјади денари со кои Министерството за култура на Република Северна Македонија  ќе учествува во финансирањето на Годишната програма за работа во…

Во чест на поетот и публицист Трајн Мартиноски

Posted by Milco Jovanoski in Огледало

21 февруари, 2022 г.  Во паркот во Капиштец, Скопје со скромна и пригодна манифестација, вчера беше чествуван денот кога е роден познатиот македонски поет и публицист Трајан Мартиноски. Поетот Горан Анчевски, член на ДПМ, рецитираше свои посветени стихови, како и поезија од Мартиноски, а уметникот…

Нови наслови во библиотеката

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги

17 февруари, 2022 г. И оваа недела ви препорачуваме за читање уште шест нови наслови од домашната и светска издавачка продукција. На пултот за зајмување во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид можете да ги побарате следниве книги: „Куклата на Ана“ од Наде Стоиљковиќ во…

Роднокрајни автори родени во февруари

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

15 февруари, 2022 г.  НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид продолжува со виртуелното одбележување на родендените на роднокрајните автори. Во февруари родени се: Борис Бојаџиски, Владимир Попоски,  Панде Шикаловски Чкалов, Трајан Мартиноски, Ристо Јованоски и Кристина Алоска. Нивните дела грижливо се зачувани во Роднокрајното одделение…

Драмскотo студио „Цвет 75“ од Охрид во посета на НУ Библиотека „Григор Прличев“

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

11 февруари,2022 г.  Во светот на книгите во улога на добри домаќинки децата – членови на драмското студио  „Цвет 75“ги поведоа  колешките –  библиотекари Весна Симоноска и Елена Станкоска. Младите актери  беа запознати со сите оддели во установата, но и со патот на книгата од…

Група ученици од ОЕМУЦ „Св. Наум Охридски“ во посета на нашата библиотека

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

10 февруари, 2022 г.  Вчера во  НУ Библиотека ‚,Григор Прличев’’ – Охрид, како резултат на меѓусебната успешна соработка со ОЕМУЦ ,,Св. Наум Охридски’’ за група заинтересирани ученици беше организирано едукативно предавање под наслов: ,,Битово – социјални драми со мотиви од печалбарскиот живот“. Со предавањето беа…

Нови наслови во НУ Библиотека „Григор Прличев“ – Охрид

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги

9 февруари, 2022 г.  И овој пат во понудата на НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид  се познати автори и книги, кои сигурно ќе го најдат патот и до најпребирливите сладоксуци на читањето.  “Бронзениот коњаник” од Паулина Сајмонс во издание на издавачката куќа Сакам Книги…

Најновите изданија промовирани на Прличевите беседи достапни за читателите

Posted by Milco Jovanoski in Нови книги

8 февруари, 2022 г.  Годинашното издание на манифестацијата „Прличеви беседи“ организирана од институциите чиј патрон е познатиот поет и преродбеник Григор Прличев и координирана од Општина Охрид помина во знакот на три промоции на книги. Од денеска на пултот за издавање во НУ Библиотека „Григор…

Завршија јубилејните 70 Прличеви беседи

Posted by Milco Jovanoski in Актуелно

6 февруар, 2022 г. Чествувањата во чест на ловороносецот  „Григор Прличев“  денес продолжија  со панихида на неговиот гроб на која присуствуваше делегација на Општина Охрид предводена од   градоначалникот Кирил Пецаков и останати претставници од политичкиот и јавниот живот и делегации од установите чиј патрон е…

Лајонс клубот „Лихнидос“ ја реосветли бистата на Прличев пред нашата Библиотека

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас

6 февруари, 2022 г. Лајонс клубот „Лихнидос“ деновиве  во пресрет на 129 годишнината од смртта на поетот и преродбеник Григор Прличев презеде акција за реосветлување на неговите најзначајни обележја во Охрид.  Реосветлени се: родната куќа, бистата во дворот на основното училиште што го носи неговото…