Во Скопје Втор форум на Библиотечната унија на НР Кина и ЦИЕ

Во Скопје Втор форум на Библиотечната унија на НР Кина и ЦИЕ

Posted by Milco Jovanoski in Околу нас 13 Oct 2021

13 октомври, 2021 г. 

Во Градската библиотека „Браќа Миладиновци“ во Скопје беше отворен дводневниот Форум на Библиотечната унија, основана во 2018 година, за соработка меѓу библиотеките од Народна Република Кина и библиотеките од земјите од Централна и од Источна Европа.

На Форумот, меѓу другите, се обрати заменик-министерот за култура и туризам на НР Кина, Џанг Шу, како и министерката за култура, Ирена Стефоска.

Стефоска истакна дека библиотеките се исправени пред големи предизвици, со развојот на технологијата во време на пандемија од КОВИД-19.

„Низ вековите, библиотеките доживеале многу трансформации. Денес, тие се стремат да се трансформираат во современи културни, образовни, истражувачки и информативни центри кои имаат исклучително важна улога во повеќе општествени сфери. За таа цел, сите сме насочени кон дигитализацијата. Тоа е неминовен процес преку кој големиот број креативни, промислувачки и научно-истражувачки достигнувања од нашата држава и од целиот свет побрзо и полесно стануваат достапни за корисниците“, рече Стефоска.

Таа додаде дека верува оти иднината на библиотеките е соработката меѓу библиотеките од целиот свет и дека само со заемна поддршка, размена на искуства и ресурси, светот ќе ја креира Библиотеката на 21 век.

„Од најмала, до најголема. Сите средини се соочуваат со различни предизвици, а целите на библиотеките се исти. И покрај огромниот замав на виртуелниот свет, книгата останува најголемиот пријател на човекот“, истакна Стефоска.

Библиотечната унија е дел од меѓународната соработка на Унијата на земјите од ЦИЕ и НР Кина и Центарот за културна соработка на земјите од Унијата во Скопје, Македонија.

Дводневниот форум на Библиотечната унија, виртуелно го следат и пет библиотекари од нашата НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид

Извор: Министерство за култура

НУ Библиотека